Grzybek tybetański kefirowy
10g ok 1 łyżka plastikowa
(na 250-300 ml mleka)
Hodowany na pełnowartościowym mleku krowim od rolnika.
Dołączam ulotki z opisem hodowli oraz informacją: jak odróżnić prawdziwego grzybka tybetańskiego od szczepów stosowanych w mleczarni .
GRZYBEK TYBETAŃSKI - ziarno kefirowe
Historia cudownego grzybka zaczyna się w górach Kaukazu.Został odkryty przez przypadek przy produkcji zsiadłego mleka.
Ludność Kaukazu należy do długowiecznych, dożywają w zdrowiu bardzo sędziwego wieku, 100-115 lat nie należy do rzadkości.
Prawdopodobnie grzybek trafił do Polski za sprawą profesora,który przez 5 lat mieszkał w Indiach. W tym czasie bardzo ciężko zachorował na raka wątroby. Opiekował się nim tybetański mnich dając mu do picia grzybek z mleka. Do kraju wrócił zdrowy ze szczepem cudownego eliksiru.
Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie robimy 10-cio dniową przerwę.
Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet parę lat. Robienie przerw nie jest konieczne, ale organizm może się uodpornić na działanie grzybka, więc po przerwie substancje lecznicze działają lepiej.
Właściwości lecznicze:
- reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
- obniża poziom złego cholesterolu
- wspomaga leczenie serca
- wytwarza naturalne antybiotyki
- hamuje wzrost komórek rakowych
- leczy choroby przewodu pokarmowego
- łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
- zwiększa libido
- opóźnia proces starzenia się komórek
- pomaga walczyć z bezsennością
- zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
- dostarcza wiele witamin
Hodowla grzybka:
1 łyżka grzybka -10 g
250-300 ml mleka (najlepiej niepasteryzowanego)
słoik
plastikowa lub drewniana łyżka (nie mogą być metalowe)
sitko plastikowe
gaza
Zalać grzybka mlekiem w słoiku, przy pomocy gumki,zabezpieczyć słoik gazą.
Po 24 godzinach przemieszać i przecedzić przez sitko.
Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą.
Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać mlekiem na 24 godziny.
Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temp. pokojowa.
Dla urozmaicenia smaku możemy dodać do kefiru sezonowe owoce...
Uwaga! nie używamy metalowych przedmiotów...