Grzyb reishi – symbol zdrowia i długowieczności?
Inaczej zwany ,,lingzhi”, popularny w medycynie chińskiej, uważany za promotor zdrowia, przedłużający życie. Przypomina w swoim wyglądzie hubę, rośnie głównie na drzewach liściastych. W Europie jest rzadko spotykany. Niegdyś był dostępny tylko dla osób szlachetnych, dzisiaj dla każdego! Z opisu dowiesz się dlaczego reishi jest uznawany za grzyb przedłużający życie i jak go stosować.
Dlaczego ludzie tak chętnie sięgają po grzyby reishi?
Przyczyniają się do zmniejszenia stresu, zmęczenia oraz poprawy snu. Dają nam zastrzyk energetyczny oraz ogólne wzmocnienie. Ponadto zawierają beta-glukany uznawane, za aktywator wspomagający nasz układ immunologiczny.
Zastosowanie grzybów reishi
Grzyby te możesz użyć jako dodatek do zup, sosów, dań mięsnych czy pierogów. Sprawdzi się do przygotowywania zdrowej herbatki. Aby ją uzyskać, wystarczy wsypać do garnuszka ok. 4 g ciętych suszonych grzybów i zalać je ok. 1 litrem wody. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, aż do momentu odparowania 1/3 wody. Taki napój rozdziel na 3 równe porcje i wypij w ciągu dnia.
Dawkowanie i skutki uboczne
Dzienna dawka suszonego grzyba reishi dla osoby dorosłej wynosi od 1,5 do 9 g. Dawka jest zależna od wielu czynników m.in. wieku i ogólnego stanu zdrowia. Nie należy przekraczać dziennej dawki. Grzyby reishi są uważane za bezpieczny produkt, jednak jak w przypadku każdego innego surowca, należy go stosować w odpowiednich ilościach.
Nie powinno się stosować grzybów dłużej niż przez okres 30 dni, gdyż może dojść do uszkodzenia wątroby. Ponadto grzybów tych nie powinny stosować: kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, dzieci oraz osoby z problemami dotyczącymi krzepliwości krwi ( co się tyczy także osób przed i po operacjach) oraz ciśnienia tętniczego.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.