Serdecznie witam
Polecam grzyb kombucha
Do hodowli grzyba uzywam zielonej herbaty
Wysyłam grzebek plus starter
Dołaczam ulotkę z opisem
KOMBUCHA - GRZYB HERBACIANY
Z biologicznego punktu widzenia jest ona zlepkiem kilku rodzai drozdzy i bakterii,które żyją w symbiozie.
Podział pracy grzybami , drożdżami i bakteriami wygląda w ten sposób ,że drożdzy przefermentowują cukier na alkohol dająć tym samym podłoże pokarmowe bakteriom , te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Kombucha jest więc małąfabryką chemiczną.Podczas fermentacji do napoju dostają się wartościowe związki:
Wiodące oddziaływanie kombuchy polega na silnym odtruciu organizmu dzięki obecności kwasu glukoronowego oraz kwasu mlekowego, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii jelitowych , sprzyja procesowi trawienia.
Wieloletnie badania udowodniły , że kombucha :
-zmacnia układ immunologiczny
-pomaga w zapobieganiu przeziębień
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych
-reguluje przemianę materii
-reguluje ciśnienie krwi
-odtruwa organizm
odkwasza organizm
-zmniejsza objawy menopauzy
- dodaje siłyi poprawia koncentrację
-łagodzi objawy reumatyzmu
-zmniejsza ryzyko nowotworów
zmniejsza poziom cholesterolu
-łagodzi objawy migreny
DO przygotowania 1 litra napoju kombuchy potrzeba:
-grzyb kombucha
-naczynie do fermentacji ( szklany słoik)
-odrobina starej cieczy z kombuchy (STARTER)
-1 łyzeczka herbaty (zielona, czerwona)
-100-125g cukru
Zagotuj wodę i zaparz herbatę.Dodaj cukier,wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.Przelej herbatę do naczynia, w którym będzie przebiegała fermentacja.Włóż grzyba do herbaty.Gładką strona do góry i zabezpiecz słoik gazą.Pozostaw całość na 8-12 dni.Napój jest dojrzały,gdy po poruszeniu słoja nie musuje tzw.nie podnoszą się pęcherzykiDo produkcji napoju z Kombuchy nadają się rożne zioła i wszystkie gatunki herbaty.Doskonały smak powstaje w połączeniu herbaty zielonej z białą.Słodzić możemy cukrem białym.Wyklucz lub co najmniej ograniczaj o ile to możliwe kontakt napoju i kultury kombuchy z metalem, aby zapobiec ewentualnej reakcji metalu z kwasem organicznym