Grzyb herbaciany KOMBUCHA +ulotka (8900716283)



Kup teraz: 9,90 zł

Sprzedane przez "Kup teraz"

Zakończona o 14:08 dnia 28.03.2020 r.

Kategoria: Spirulina, chlorella, algi
Lokalizacja: Skrbeńsko


Zobacz aktualne oferty
aktualne przedmioty sprzedającego

Parametry

Stan
Nowy
Rodzaj
inny
Postać
inna
Producent
inny

oferta nr 8900716283


Opis

KOMBUCZA ( grzyb herbaciany, kombucha )- cudowny grzyb

Kombucza jest starożytnym pożywieniem i źródłem zdrowia pochodzącym z Azji. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu nowymi, wschodnimi metodami leczenia, kombucza przywędrowała poprzez Rosję do Europy Zachodniej. W krajach tych uważano ją za przyjemny,zdrowy napój, wspomagający zrównoważoną dietę.

Czas hodowli: kilka lat

Miejsce uprawy : ciepłe i przewiewne miejsce w domu

Pierwsze zbiory : około 7 dni

Nakład pracy : mały

Rozmiar : ok. 10 cm

Do każdego zamówienia dołączamy  instrukcje jak sporządzać napój z kombuchy oraz jak przebiega kuracja .

Właściwości zdrowotne :

  • przedłuża życie
  • jest lekarstwem na półpasiec
  • redukuje zmarszczki
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek
  • zapobiega przykrym dolegliwością klimakterycznym
  • odbudowuje zdolności akomodacyjną oka
  • wzmacnia mięśnie nóg
  • leczy artretyzm
  • wzmacnia libido
  • leczy zaparcia i bóle w plecach
  • pomaga w leczeniu otyłości
  • wzmacnia nerki
  • leczy cukrzyce i miażdżyce
  • pomaga w leczeniu chorób serca
  • wzmacnia apetyt i działa uspokajająco
  • pomaga w leczeniu wątroby
  • leczy hemoroidy
  • zatrzymuje biegunki
  • wraca kolor siwym włosom i zapobiega ich wypadaniom

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę;
  2. Zaparz herbatę;
  3. Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
  4. Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
  5. Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
  6. Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
  7. Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy ;
  8. Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
  9. Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
  10. Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
  11. Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
  12. Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
  13. Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) .

podobne do ostatnio oglądanych na Allegro zobacz więcej aktualnych ofert