Pyrus communis 'Bera Hardy'
Grusza karłowa- gatunek I
Jest to francuska odmiana deserowa otrzymana. Silnie rosnące drzewo wytwarzające owoce owalnego kształtu. Ich skórka jest żółtozielona ze złotym ordzewieniem. Miąższ ma kolor biało- kremowy, jest soczysty o winnym posmaku. Owoce dojrzewają w połowie września. Ta odmiana jest odporna na mróz i małopoddatna na parcha gruszy.
Przykładowe cięcie drzewek Gruszy karłowej
Uprawa gruszy
- grusza powinna stać w miejscu ciepłym, nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru
-na glebie bogatej w składniki odżywcze, przepuszczalnej, ciepłej, wilgotnej o odczynie lekko kwaśnym (współczynnik pH 6,2-6,7)
- dokarmianie wpływa korzystnie na teksturę liści, smak miąższu owoców i wygląd ich skórki oraz na prawidłowy rozwój całej rośliny
Dedykowane środki ochrony dla gruszy
-parch gruszy - Miedziań Extra
-rdza gruszy- Score 250 EC
Podstawowe informacje:
Barwa kwiatów: biała
Barwa liści: zielone
Okres kwitnienia: kwiecień
Okres owocowania: wrzesień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: żyzna gleba
Wysokość: ok. 2- 2,5m