Groch zielony
opakowanie (torebka foliowa) 1 kg
Groch zielony jest atrakcyjną zanętą i przynętą dla większości ryb karpiowatych. Przed gotowaniem groch należy opłukać i zalać zimną wodą na 24 godziny, aby napęczniał. Po tym czasie należy go przepłukać, zalać ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będzie wystarczająco miękki. Poznajemy to po tym, że ziarno poddaje się pod naciskiem palca, ale jego połówki się nie rozdzielają.
Po ugotowaniu groch rozkładamy na ściereczce i suszymy. Największe i nie popękane ziarna wybieramy na przynętę, a pozostałe dodajemy do zanęty lub wykorzystujemy do nęcenia na łowisku. Groch na haczyk zakładamy w ten sposób, aby ostrze spinało obie połówki ziarna (najlepsze są do tego haczyki o dużym łuku kolankowym i krótkim trzonku).
Na groch można łowić cały rok, od wczesnej wiosny aż do jesieni. Najczęściej stosowany jest na rzekach jako klasyczna przynęta na jazie, klenie i brzany, ale dobrze biorą na niego także płocie, leszcze, karpie i liny.
Odpowiednio przygotowany jest nieodzowną przynętą którą każdy wędkarz powinien zabrać na wyprawę wędkarską.