Grillo-wędzarnia typu : Smoke R -„Queen”
Specyfikacja ogólna:
- Wysokość: 198 cm.
- Długość: 178 cm.
- Waga : 145 kg.
- Szerokość: 62 cm./ rozstaw kółek , średnica rury (bbq) : 40 cm.
Grillo-wędzarnia „Queen” składa się z trzech elementów:
• Paleniska,
• Części grillowej lub bbq.
• Wędzarni lub bbq.
Palenisko:
• Długość : 40 cm.
• Średnica rury: 40 cm.
• Ruszt paleniska: pręt ø 16mm.
• Ruszt do grilla/bbq: 2 x (19 cm x 38 cm)
Część grillowa lub bbq.
• Długość: 85 cm.
• Średnica rury: 40 cm.
• Ruszt do grilla/bbq: 3 x (28cm x 38cm)
• Kanał dymowy: 85 cm
Wędzarnia / BBQ :
• Wysokość : 128 cm.
• Szerokość: średnica rury = 40 cm.
• Ruszt do bbq (okrągły) : 4 x ø 38 cm.
• Pręty do wędzenia : 2 x 3szt.
• Odpływ skroplonej wody z sadzą, tłuszczu.
Opis urządzenia: Konstrukcja grillo-wędzarni montowana w układzie liniowym przypominającym kształt ( lokomotywy ). Grillo-wedzrnia -„Queen” to pierwsza, sprawdzona, oryginalna wersja Smokera - bardzo pomocna w tworzeniu zdrowej tradycyjnej żywności. Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości : 4 mm – 6mm.
Specjalny stop blachy z dodatkiem węgla oraz odpowiednia grubość blachy powoduje to że blacha ta ma właściwości jak szamot w kominach - pozwala to na utrzymywanie trwałej długo utrzymującej się stabilnej temperatury (szczególnie ważne jest to przy niesprzyjających warunkach pogodowych – wiatr, deszcz, mróz itp.)
Uwaga.
Grille posiadające blachę o grubości poniżej 4mm nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz nie można utrzymać reżimu temperaturowego co w efekcie ma przełożenie na jakość wędzenia, grillowania czy barbecue.
Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej pręt grubości - Ø 6mm. Posiadają dwa termometry w skali = (Celsjusza C ˚i Fahrenheita F˚)
Przeznaczony do użytku przy domowego, małe restauracje do 50 osób, tarasy przydomowe, restauracyjne, agroturystyka. Grillo-wędzarnia posiada moduł wędzarniczy, o średnicy: 40 cm. Jednorazowy wsad do wędzarni: 12 kg do 15 kg. – to może być ok. 30 pstrągów o wadze 0,5 kg ale lepsze wyniki uzyskuje się wtedy jak jest w wędzarni więcej przestrzeni ( produkty szybciej się osuszają a wtedy uzyskuje się ładniejszy kolor wędzenia. )
Obróbka termiczna może odbywać się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem w którym zamontowany jest szyber (zasuwa) do regulacji temperatury. Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach : 20cm x 28 cm., służąca do postawienia garnka, patelni i.t.p.
Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste - najlepsze buk, olcha, dąb lub inne strona internetowa (patrz drewno) najlepsze suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa specjalnymi kanałami do wiaderka i dalej jest usuwany.
Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ - powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisketu wołowego, żebra wołowego, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty a ponadto do wędzenia różnych produktów ryb, kiełbasy, mięsa itp. i itp.
Najważniejszymi zaletami Smokera typu „Queen” to:
• Obróbka termiczna odbywa się pod przykryciem – bezpieczeństwo.
• Do obróbki termicznej używamy suchego drewna – ekologia
• Obróbka termiczna odbywa się poza źródłem temperatury – zdrowie.
Przepisy i więcej informacji o urządzeniach smoker na stronie internetowej
www.smoker.com.pl
607-221-623