Profesjonalny grill z piecem do wytwarzania żaru - nowy wymiar grillowania!
Unikatowy, profesjonalny grill, wykonany z najwyższej klasy materiałów, wytrzymały, praktyczny w użytkowaniu, designerski i zdrowszy... Dzięki piecowi do wytwarzania żaru to Ty decydujesz, na czym przygotujesz swoje dania! Czy będzie to masowo wytwarzany brykiet lub węgiel z marketu, czy upieczesz dania na żarze z wybranego przez siebie owocowego lub liściastego drzewa. Oszczędzasz na zakupie brykietu i grillujesz na naturalnym drewnie.
Grill nadaje się zarówno do użytku prywatnego, jak i w gastronomii.
Jak to działa? Kilka kroków do idealnego grilla
- W piecu na żar, na ruszcie umieszczasz polana wybranego przez Ciebie drewna.
- Zapalasz je, a gdy drewno zacznie się spalać, żar przez specjalny lej spada na łopatkę.
- Wystarczy przenieść na łopatce żar z pieca na ruszt żarowy grilla. Konstrukcja rusztu grilla utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę i zapewnia powolny proces spalania.
- Grillujesz swoje ulubione dania na wybranym przez siebie ruszcie – proponujemy ruszt tradycyjny lub połączenie rusztu tradycyjnego i rusztu argentyńskiego w kształcie litery V który długo utrzymuje wysoką temperaturę, a wypieczony tłuszcz nie spada na żar, tylko spływa do specjalnej tacki zbierającej. Co to oznacza? Mięso przez cały czas jest grillowane, a nie „wędzone” niezdrowym dymem, który powstaje, gdy tłuszcz kapie na żar. Oczywiście, wszystkie elementy można demontować i czyścić.
- Grillujesz w odpowiednim tempie i temperaturze. Grill zapewnia płynną regulację wysokości rusztu dzięki mechanizmowi zapadkowemu – lekkim ruchem korbą obniżasz lub podnosisz ruszt.
- Gotowe! Zostałeś właśnie królem grillowania :)
Co sprawia, że grill i piec są wyjątkowo wytrzymałe i będą Ci służyły latami?
Grill i piec wyróżniają się solidnym wykonaniem z materiałów o najwyższej wytrzymałości, której nie ma w ofercie marketów i składów budowlanych – po czym można to poznać? Choćby po wyjątkowej estetyce wykonania i wadze – ok. 150kg zestaw!
Konstrukcja grilla:
- konstrukcja stalowa na solidnej ramie,
- obudowa, półka, rura główna wykonana ze stali nierdzewnej szczotkowanej 1,5-2,0mm,
- ruszt do pieczenia dzielony, zdejmowany, tradycyjny z prętów fi 10 (w całości lub w wersji połączonej z rusztem argentyńskim) ze stali nierdzewnej kwasoodpornej AISI 316L,
- ruszt paleniska dzielony, wyjmowany z prętów stalowych fi 10mm,
- mechanizm płynnej regulacji wysokości rusztu w prowadnicach stalowych oraz łożyskowanych obudowach, mechanizm zapadkowy z blokadą,
- demontowalne nogi wyposażone w obrotowe stalowo-gumowe koła (łożyskowane) śr 100-125mm z bezpiecznym hamulcem,
- elementy stalowe malowane farbą żaroodporną, dodatkowo wyżarzane, pozostałe elementy (śruby, nakrętki, szekle, linki zaciski) wykonane ze stali nierdzewne
Konstrukcja pieca na żar:
- palenisko wykonane na ramie stalowej z profili gr. ścianki 4mm,
- ruszt w palenisku zbudowany z prętów stalowych fi12,
- obudowa wykonana z blachy stalowej o grubości 3mm,
- łopatka na żar oraz pogrzebacz zakończone rękojeściami z drewna bukowego,
- konstrukcja stalowa malowana farbą żaroodporną, dodatkowo wyżarzana.
Utrzymanie grilla .. nic prostszego!
Grill i piec mimo swojego ciężaru mogą być swobodnie transportowane i ustawiane – na obu elementach zamontowane są kółka gumowe, obrotowe, łożyskowane, dzielone i z hamulcem.
Oba elementy występują oddzielnie, tylko od Ciebie zależy, czy ustawisz je obok siebie, by wygodniej było przekładać żar, czy piec odsuniesz dalej, by zyskać przy grillu więcej przestrzeni.
Po pieczeniu ruszty grilla można łatwo zdemontować i umyć.
Grill może być zbudowany specjalnie dla Ciebie!
Grille wykonujemy głównie na zamówienie (w sezonie produkcja jest większa i standardowe modele mogą być dostępne od ręki). Trwa to nieco dłużej, ale pozwala na stworzenie idealnego, dopasowanego do Twoich potrzeb grilla - tego nie kupisz w żadnym markecie..
1. Razem lub osobno! Standardowo cały zestaw to grill + piec na żar + akcesoria. Możesz zamówić również sam grill i przygotowywać dania na węglu drzewnym bądź brykiecie.
2. Twój grill- Twój ruszt! Konfiguracja zamawianego rusztu jest dowolna. Masz możliwość wyboru:
- całość: ruszt tradycyjny- pręty nierdzewne fi10mm,
- ruszt kombinowany: ½ -ruszt tradycyjny- pręt fi10mm, ½ ruszt argentyński profil V z ociekaczem,
- całość: ruszt argentyński z dwoma ociekaczami.
Istnieje również możliwość dokupienia dodatkowych rusztów innego typu.
3. Dodatkowe akcesoria! Wkrótce będzie również możliwość dokupienia przystawki do pieczenia pizzy! (Już kończymy prace nad wprowadzeniem do produkcji) Nakładka w formie pieca z ceramicznym wkładem zakładana w miejsce jednego z rusztów na grillu, umożliwia osiągnięcie we wnętrzu temperatury około 400˚C , z naturalnym aromatem jak w prawdziwym włoskim piecu opalanym drewnem, a co za tym idzie czas pieczenia pizzy to zaledwie kilka minut!
4. Personalizacja! Grill i piec, jeśli tylko chcesz, mogą posiadać „Twój indywidualny znak” . Może to być logo Twojej firmy, Twoje inicjały lub jakakolwiek wymyślona przez Ciebie nazwa. Znak logo wycinamy na obrabiarce CNC lub grawerujemy laserowo i umieszczamy na wewnętrznej ścianie grilla i pieca.
Dodatkowe akcesoria
Wszystkie grille zbudowane w naszej firmie wyposażamy w dodatkowe przydatne akcesoria: szczotkę do czyszczenia rusztu wykonaną ze stali nierdzewnej wraz z ostrzem do czyszczenia rusztów argentyńskich, długie szczypce do grillowania, pogrzebacz, tackę na spływający wytopiony tłuszcz oraz przydatny otwieracz do kapslowanych napojów!
Wymiary standardowe grilla i pieca:
Grill:
- szerokość 135,0 cm (całkowita, z rączką),
- głębokość 55,0 cm,
- wysokość 140,0 cm,
- regulacja wysokości rusztów 0-35,0 cm
Piec:
- szerokość 42,0 cm
- głębokość 55,0 cm,
- wysokość 140,0 cm
Grill powstaje na zamówienie! Wymiary mogą zostać dostosowane do Twoich potrzeb!
.
Zapraszamy do kontaktu!
Odpowiemy na wszystkie pytania i wspólnie zaprojektujemy grilla Twoich marzeń!
Elgado Sp. z o.o
tel kon: +48 694720061