Maurice Grey (* 1816; † 1897), zdobywca medalu (Paryż 1855) za swoją maszynę do produkcji musztardy (która znacząco przyspieszyła jej produkcję) szukał wspólnika. Miesiącami, latami, dekadę, w końcu zlitował się Auguste Poupon, inny producent musztardy z Dijon i tak powstała spółka Grey – Poupon, która wyprodukowała swoją pierwszą musztardę około 1866 r. Prawda jest jednak inna, Grey przejął firmę Poupon z historią prawie 100 letnią (powstała w 1777), zrewolucjonizował produkcję musztardy. Ponad sto lat później marka Grey Poupon stała się najbardziej znaną musztardą w USA, a może nawet na świecie, dzięki świetnym reklamom telewizyjnym. To miał być produkt dla ludzi bogatych, na który stać wszystkich. W 1992 roku Gray Poupon miał w USA najsilniejszą korelację między dochodem osoby, a tym czy korzystała z produktu. Od 1999 roku należy do koncernu Kraft i nie jest masowo dostępna w Europie, choć można ją kupić w obu Amerykach, Azji, Australii i Afryce.
---------
Diżońska wersja Grey Poupon to być może najlepsza musztarda z Dijon, ale na pewno najbardziej na świecie rozpoznawalna. Ma w sobie białe wino, ostrość, potężnie zbudowany smak, uderzający w nozdrza octowy zapach i słony długi posmak. To ikona Dijon w USA i kultowa marka dla smakoszy na całym świecie, choć w Europie dużo więcej sprzedaje się Maille i Amory. A i raperzy z całego świata pokochali ten sos, rymując często o Grey Poupon (nie mylić z pupą; o której rymują równie często, jak o szmalu, hajsie, mamonie, kapuście, sianie...)
Jak w reklamie; pasuje do sandwiczy, parówek, mięsa, sałatki winegret, burgerów, hot-dogów. To podobna francuska liga jak Maille, Amora, Fallot czy Bornier, choć próbowali się pozycjonować wyżej.
Reklamy Grey Poupon na youtubie:
https://www.youtube.com/results?search_query=grey+poupon
-------
Najlepiej spożyć do: 05/25 (najlepiej spożyć do to nie to samo co należy spożyć do, musztarda nieotwarta się nie psuje), gorczycowy sos to nie jest mięso, choć do niego pasuje.
Wersja ziarnista w innej ofercie.
——————
Historia musztardy nie zawsze na poważnie :-) :
https://mustardo.pl/historia/w-skrocie/