Greckie oregano
(Origanum vulgare subsp. hirtum)
Mrozoodporna USDA Zone 4-8 roślina przyprawowa znana jako włoskie lub greckie oregano, uważana za najlepszy uniwersalny podgatunek kulinarny, jest niezwykle aromatyczna, dorasta do 45 centymetrów. Pochodzi z Grecji, Macedonii i Turcji. Jego zdecydowany smak jest mocno obecny w kuchni śródziemnomorskiej i latynoamerykańskiej.
Jest to również ozdobna roślina ogrodowa, atrakcyjna dla pszczół i motyli oraz miododajna, tworzy kępy wyprostowanych pędów z owłosionymi ("hirtum" oznacza włochaty) liśćmi, zwieńczonych kępami maleńkich białych kwiatów. Kwiaty wyglądają najlepiej, gdy po raz pierwszy pojawiają się wczesnym latem, można je wykorzystać do pachnących bukietów.
Najlepiej rośnie na przepuszczalnej glebie, preferuje stanowiska słoneczne i nie lubi szczególnie długich, mokrych zim.Na słonecznym stanowisku może być wiecznie lub pół-zimozielone na obszarach o łagodnych zimach, dobrze znosi susze. Może być uprawiane na skalniaku, w ubogiej przepuszczalnej ziemi i przy granicach. Jest odporne na erozję i uszkodzenia przez jelenie.
Suszenie wzmacnia jego smak, jest często używane do posypywania pizzy, a smak doskonale harmonizuje z oliwkami i pomidorami. Można nim również przyprawiać potrawy warzywne, farsze i gulasze.