Miód z dzikiego górskiego tymianku 270g BIO
Zbierany późną wiosną do wczesnego lata, ekologiczny miód ze słynnego, dzikiego, górskiego tymianku kwitnącego w wysokich rejonach górzystej Krety. Ma silny smak i bursztynową barwę. Szeroko stosowany do zwalczania infekcji. Działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco i antyseptycznie, jest naturalnym wzmocnieniem ludzkiego organizmu. Doskonale smakuje z jogurtem, orzechami, tostami maślanymi, serem feta i kozim serem.
Miód tymiankowy Meligyris został wyróżniony w międzynarodowym konkursie "Great Taste Awards 2014" zorganizowanym w Londynie przez Guild of Fine Food. Spośród 10 tys. produktów tylko 124 zostały nagrodzone, a wśród nich dwa wyjątkowe miody: miód tymiankowy oraz organiczny miód leśny z tymiankiem i dzikimi ziołami. To bardzo ważne wyróżnienie, gdyż przyznane przez ponad 400 koneserów smaku uczestniczących w tym konkursie.
- Kraj pochodzenia: Grecja
- Masa netto: 270g
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1230kJ/293kcal
- tłuszcze 0g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 0g;
- węglowodany 76g w tym cukry 76g
- białka 0g
- błonnik 0g
- sól 0g
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Miód, oprócz tego, że jest smacznym naturalnym słodzikiem, to spożywanie go jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Ma działanie antyseptyczne i terapeutyczne, jednocześnie dostarczając porcji energii. Starożytni Grecy uważali, że poprzez swój smak i aromat, jest nektarem bogów mieszkających na Olimpie i zarówno wtedy, jak i teraz łączony jest z długowiecznością. Prawdziwy skarb zdrowia i życia, powinien być obecny w codziennej diecie.
Pszczelarska tradycja rodziny Meligyris sięga 1920 roku. Obecnie łączą wiedzę naukową ze swoim wieloletnim doświadczeniem oferując szereg ekskluzywnych, najwyższej jakości miodów, których unikalne cechy smakowe i zdrowotne związane są z położeniem geograficznym Krety i specyfiką flory na niej występującej.
Miód wybierany jest z uli w sposób tradycyjny i natychmiast pakowany, żeby zatrzymać wszystkie naturalne właściwości i wartości odżywcze. Aby zagwarantować najwyższą jakość miodu, etap produkcji i pakowania jest ściśle kontrolowany zgodnie z regulacjami norm ISO 22000/9001. Co więcej, wykonywana jest kompleksowa analiza produktów, gwarantująca ich naturalność, a obejmująca: analizę zawartości wody, przewodność elektryczną, diastezę (analiza aktywności enzymów), analizę pyłkową, analizę HMF oraz analizę na pozostałość pestycydów.