Grecki miód z lasu z przewagą kasztanowców i dębów 450g
Pozyskiwany wczesnym latem w greckich lasach w górach na dużej wysokości. Charakteryzuje się ciemną barwą, intensywnym aromatem i nieszczególnie słodkim smakiem, który jest gorzkawy, orzechowy z wyczuwalnymi taninami. Bogaty w minerały, długo pozostaje płynny. Dobrze pasuje do dojrzałych serów (gorgonzola, pecorino), szynki, prosciutto, czy wieprzowiny. Doskonały do mięsnych sosów, glazur i marynat.
- Najlepiej spożyć przed: 05.2021
- Kraj pochodzenia: Grecja
- Masa netto: 450g
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1227kJ/293kcal
- tłuszcze 0,0g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 0,0g;
- węglowodany 76,2g w tym cukry 76,2g
- białka 0,0g
- błonnik 0,0g
- sól 0,0g
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Miód, oprócz tego, że jest smacznym naturalnym słodzikiem, to spożywanie go jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Ma działanie antyseptyczne i terapeutyczne, jednocześnie dostarczając porcji energii. Starożytni Grecy uważali, że poprzez swój smak i aromat, jest nektarem bogów mieszkających na Olimpie i zarówno wtedy, jak i teraz łączony jest z długowiecznością. Prawdziwy skarb zdrowia i życia, powinien być obecny w codziennej diecie.
Pszczelarska tradycja rodziny Meligyris sięga 1920 roku. Obecnie łączą wiedzę naukową ze swoim wieloletnim doświadczeniem oferując szereg ekskluzywnych, najwyższej jakości miodów, których unikalne cechy smakowe i zdrowotne związane są z położeniem geograficznym Krety i specyfiką flory na niej występującej.
Miód wybierany jest z uli w sposób tradycyjny i natychmiast pakowany, żeby zatrzymać wszystkie naturalne właściwości i wartości odżywcze. Aby zagwarantować najwyższą jakość miodu, etap produkcji i pakowania jest ściśle kontrolowany zgodnie z regulacjami norm ISO 22000/9001. Co więcej, wykonywana jest kompleksowa analiza produktów, gwarantująca ich naturalność, a obejmująca: analizę zawartości wody, przewodność elektryczną, diastezę (analiza aktywności enzymów), analizę pyłkową, analizę HMF oraz analizę na pozostałość pestycydów.