Grecki miód Jodłowy 250g Melidoron
Miód jodłowy uznawanym przez wielu jako najsmaczniejszy grecki miód spadziowy.
Miód jodłowy Melidoron jest zbierany w dziewiczych lasach jodłowych Arkadii (Góra Parnon i Góra Mainalo) na Peloponezie na wysokości od 800 do 1300 m od początku czerwca do końca lipca. Wyróżnia go bursztynowy kolor wpadający w różne odcienie od średniego po ciemny, w zależności od czasu zbioru oraz miejsca, a także duża lepkość i większa gęstość od miodów nektarowych. Miód jodłowy jest produktem cenionym między innymi ze względu na łagodny, mało słodki smak z żywicznym/metalicznym akcentem, który potrafi zachwyci niejednego smakosza miodów. Lekki aromat igliwia dopełnia całość zamykając w miodzie Melidoron to co najlepsze z pachnących lasów jodłowych Parnon i Mainalo gwarantując koneserowi miodów prawdziwą ucztę smaków i kolorów.
Miód jodłowy jest uznawany jako bardzo odżywczy. Stanowi bogate źródło minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń czy sód. Co ciekawe, miód jodłowy ulega bardzo wolnemu procesowi krystalizacji z uwagi na zwiększony udział fruktozy w stosunku do glukozy.
Podobnie jak miód z sosny pinii, miód jodłowy zaliczany jest do miodów spadziowych ze spadzi iglastej. Oznacza to, że miód powstaje nie z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów, a ze spadzi. Spadź powstaje dzięki mszycom, które żerują na pędach jodeł, wysysając z drzewa sok, który po przetworzeniu wydzielają w postaci słodkiej substancji zbieranej przez pszczoły.
Miody Melidoron są rozlewane na zimno i minimalnie przefiltrowane, co gwarantuje zachowanie korzystnych właściwości spadzi i pyłku. Smak oraz barwa miodów danego gatunku mogą się nieznacznie różnić z sezonu na sezon, jest to naturalne zjawisko i ma miejsce w przypadku wszystkich miodów, bowiem bardzo rzadko powstają one w stu procentach z nektaru czy spadzi zebranych wyłącznie z jednej rośliny, zazwyczaj pojawiają się w nim niewielkie domieszki nektaru bądź spadzi innych gatunków roślin, które znajdują swoje odzwierciedlenie w barwie, zapachu i smaku konkretnej partii miodu z pasieki. Miody Melidoron są miodami nieprzetworzonymi, niepodgrzewanymi starannie rozlewanymi do szklanych słoików wprost w rodzinnej pasiece Fasilis. Pasieka stosuje system HACCP (analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) na wszystkich etapach produkcji.
Miód grecki jest uważany za jeden z najlepszych na świecie będąc połączeniem tego co najlepsze w Grecji, czyli niezwykle różnorodnej greckiej flory, która jest uważana za najbogatszą w basenie Morza Śródziemnego, z dużą ilością promieni słonecznych. Całe to bogactwo greckiej natury wraz z pasją i doświadczeniem rodziny Fasilis zostało zamknięte w słoikach miodów Melidoron, które są jednymi z najchętniej kupowanych miodów w naszym sklepie.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym i miejscu (<18° C przez cały okres przechowywania).
Informacje dodatkowe:
- Kategoria: miód spadziowy
- Barwa: perłowo - bursztynowa
- Smak: łagodny, lekko słodki
- Zapach: delikatnie aromatyczny
- Czas krystalizacji: niekrystalizuje
- Czas zbiorów: czerwiec - lipiec
- Region: Peloponez (Arkadia)
Producent: Melidoron
Melidoron
Rodzinna firma Melindron od ponad 65 lat rozwija i pielęgnuje pszczelarskie tradycje, zamiłowanie do greckiego miodu, pszczół i greckiej natury. Troska i pracowitość rodziny Fasilis zapewnia odpowiednie standardy i produkty doskonałej jakości. Inwestując, wprowadzając innowacje i rozwijając firmę w tym trudnym dla Grecji okresie ekonomicznym. Wszystko to w celu zapewnienia konsumentom ofertę wysokiej jakości miodów i pszczelich suplementów pochodzących z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu, na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melindron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu odmianach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.