Grecki miód Dębowy 950g Melidoron
Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi w paśmie górskim w regionie Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury. Grecki miód dębowy Melidoron to rzadki i szczególny rodzaj miodu z drzew liściastych produkowany przez pszczoły zbierające głównie spadź wydzielaną wyłącznie przez kilka gatunków owadów. Ma ciemny kolor oraz wyjątkowy i mocny smak. Ze względu na stosunkowo niską zawartość cukru nie jest zbyt słodki. Zbierany jest w miesiącach letnich od końca czerwca do końca lipca.
Miód dębowy ma nie tylko wspaniały smak, ale także szereg odżywczych i dobroczynnych właściwości, podobni jak inne miody spadziowe zawiera dużo mikroelementów, przeciwutleniaczy oraz enzymów. Świetnie komponuje się z jogurtem, lodami, sałatkami, chlebem tostowym, płatkami zbożowymi itp. Lub jako deser, który doda energii i nastroju na cały dzień. Wspaniale smakuje z dojrzałymi serami. Zmieszany z octem, zapewnia cudowny gęsty „słodki ocet”, idealny jako dodatek do sałat.
Miody Melidoron są rozlewane na zimno i minimalnie przefiltrowane, co gwarantuje zachowanie korzystnych właściwości spadzi. Smak oraz barwa miodów danego gatunku mogą się nieznacznie różnić z sezonu na sezon, jest to naturalne zjawisko i ma miejsce w przypadku wszystkich miodów, bowiem bardzo rzadko powstają one w stu procentach ze spadzi czy nektaru zebranych wyłącznie z jednej rośliny, zazwyczaj pojawiają się w nim niewielkie domieszki spadzi bądź nektaru innych gatunków roślin, które znajdują swoje odzwierciedlenie w barwie, zapachu i smaku konkretnej partii miodu z pasieki. Miody Melidoron są miodami surowymi, nieprzetworzonymi, niepodgrzewanymi, starannie rozlewanymi do szklanych słoików wprost w rodzinnej pasiece Fasilis. Pasieka stosuje system HACCP (analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) na wszystkich etapach produkcji.
Miód grecki jest uważany za jeden z najlepszych na świecie będąc połączeniem tego co najlepsze w Grecji, czyli niezwykle różnorodnej greckiej flory, która jest uważana za najbogatszą w basenie Morza Śródziemnego, z dużą ilością promieni słonecznych. Całe to bogactwo greckiej natury wraz z pasją i doświadczeniem rodziny Fasilis zostało zamknięte w słoikach miodów Melidoron, które są jednymi z najchętniej kupowanych miodów w naszym sklepie.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym i miejscu (<18° C przez cały okres przechowywania).
Informacje dodatkowe:
- Kategoria: miod spadziowy
- Barwa: bardzo ciemny
- Smak: ciężki, karmelowy
- Zapach: ciężki, intensywny
- Czas krystalizacji: powyżej 12 miesięcy
- Czas zbiorów: czerwiec - lipiec
- Region: Północno-zachodni Peloponez (las Foloi)
Wartości odżywcze *
Średnia zawartość w 100g *
Przedział w 100g *
Wartość energetyczna
320 kcal300 - 340 kcal
Tłuszcze
0 g0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g0 g
Węglowodany
81 g78 - 83 g
w tym cukry
75 g70 - 80 g
Białko
0,4 g0,2 - 0,6 g
Sól
0 g0 g
* Podane powyżej przedziały i uśrednione wartości dotyczą miodu naturalnego. Z uwagi na brak szczegółowych danych przekazywanych przez pszczelarzy, nie możemy podać dokładnych wartości odżywczych każdego produktu. W ramach tej grupy produktowej mieści się kilkadziesiąt, a nawet kilkaset (świat) gatunków miodów naturalnych różnego pochodzenia. Ich wartości odżywcze mieszczą się zazwyczaj w podanych przedziałach uśrednionych dla lepszego zobrazowania najbardziej prawdopodobnych parametrów właściwości odżywczych.
Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.
Producent: Melidoron