Grecka pyszna pasta z oliwek Kalamata tapenada
PASTA Z OLIWEK KALAMATA TAPENADA
Skład: Pasta z oliwek Kalamata, sól, oliwa z oliwek, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy
Wartości odżywcze na 100g:
- Wartość energetyczna: 266 kcal
- Tłuszcze: 28g
- Węglowodany: 3,8g
- Białko: 1,7g
- Sól: 1,2g
Ta wyjątkowa pasta, nazywana również grecką tapenadą, to połączenie czarnych oliwek Kalamata, oliwy z pierwszego tłoczenia oraz octu winnego.
CZYM SĄ OLIWKI KALAMATA?
Oliwki Kalamata to jedne z najbardziej znanych i cenionych greckich oliwek.
Z tych cennych owoców powstaje wiele przepysznych produktów, w tym popularna pasta z czarnych oliwek Kalamata.
Z CZYM WARTO JĄ PODAWAĆ?
To pyszna pasta do małych sucharków, chrupiącego chleba i kanapek
Jest to idealne danie do serwowania jako przekąska lub jako dodatek do potraw z mięsa, ryb czy warzyw.
Nasza pasta to naturalnie czysty produkt bez żadnych dodatków.
Może być podawana na różne sposoby i jest idealnym produktem do domowych przekąsek, sałatek, dressingów czy dipów w połączeniu z pyszną śródziemnomorską recepturą.
Może być stosowana w różnych przepisach na makarony i pizze, nadając im wyśmienity smak.
Jest również doskonałym aperitifem do greckiego ouzo lub wina
WARTOŚCI ODŻWYCZE.
Pasta z czarnych oliwek Kalamata jest bogata w składniki odżywcze, takie jak zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie jest niskokaloryczna.
Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie do diety zdrowych tłuszczów, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej równowagi lipidowej organizmu.