Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Prosto z Krety!
Oliwa z oliwek Extra Virgin z odmiany tsounati, pochodząca od wybranych lokalnych producentów o delikatnym owocowym i słodkim smaku.
Pojemność: 250ml, Opakowanie: szklana butelka Dorica, ciemne szkło
Wartości odżywcze w 100ml oliwy:
- Energia: 824 Kcal / 3.449Kj
- Tłuszcze łącznie: 91,6g , w tym:
- tłuszcze nasycone 14g
- tłuszcze wielonienasycone 7,1g
- tłuszcze jednonienasycone 70,5g
- Węglowodany: 0g, w tym:
- cukry: 0g
- Białko: 0g
- Sód 0g
- Kwasowość: maksymalnie 0,8
ABEA – na Krecie od 1889
Data ważności: 10/2021
Oliwa z oliwek, nazywana przez Homera “płynnym złotem” stanowi pierwszoplanowy składnik kuchni środziemnomorskiej. Nie ma się co dziwić – jest ona rzeczywiście prawdziwym skarbem żywieniowym o niezliczonych, dobrych właściwościach dla naszego zdrowia!
Tsounati (z gr. τσουνάτη) to jedna z odmian drzewek oliwnych. Nazwa tsounati jest jednym z wielu synonimów głównej nazwy “mastoidi”, która jako naukowa nazwa została jej nadana, aby ujednolicić różne nazwy jakie do tej pory przyjmowały drzewa tej samej odmiany. Drzewka kategorii tsounati występują przede wszystkim na Krecie oraz na Peloponezie. Jest najstarszą odmianą jaka uprawiana jest na Krecie z ponad 3000letnią historią jako, że jej uprawa notowana jest już od epoki minojskiej aż po dziś dzień. Do kategorii tsounati należy także najstarsza oliwka na Krecie, znajdująca się w małej wiosce Vouves (region Chania), która została ogłoszona pomnikiem natury jako jedno z najsztarszych drzewek oliwnych na świecie. Obecnie tsounati uprawiana jest przede wszystkim w regionie Chania i sporadycznie w regionie Rethymno, a liczba drzewek należących do tej kategorii sięga na wyspie prawie 2.400.000. Do jej pozytywnych cech jako odmiany należy zaliczyć wytrzymałość zarówno podczas wysokich temperatur i ciepła, ale także w silnym zimnie dlatego też można ją spotkać na półgorzystych i górzystych terenach sięgajacych nawet 800 m n.p.m.