Fantastyczna oliwa TRUFLOWA data przydatności aż do 01.2025
Grecka oliwa TRUFLOWA - 200 ml. w butelce
Bardzo dobrze zbilansowana oliwa z oliwek Extra Virgin o świeżym aromacie trawy i smaku trufli.
Idealna do maczania chleba, do polania ulubionej sałatki lub jako uzupełnienie zimnych dań. Oliwy Grelia Extra Virgin Olive Oil nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie.
Świeży i czysty smak, z pól oliwnych porastających przepiękną i słoneczną Kretę.
„Ekstrakcja na zimno” odnosi się do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pozyskiwanej w temperaturze poniżej 27 stopni Celsjusza poprzez perkolację (filtrację, separację) lub odwirowanie pasty z oliwek. Oliwki nie są tłoczone jako takie, lecz ekstrahowane za pomocą wirówki.
Termin „tłoczona na zimno” odnosi się do oliwy z oliwek, która jest tłoczona za pomocą standardowej prasy mechanicznej, co jest przestarzałym procesem, z którego rolnicy często korzystali w przeszłości.
Aby mogło dojść do „wydobycia na zimno”, konieczne jest wdrożenie w olejarni odpowiedniej technologii, aby przez cały proces ekstrakcji nie przekroczyć temperatury 27 stopni Celsjusza. Składniki olejku odpowiedzialne za charakterystyczny aromat i zapach pozostają niezmienione.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Grelia Extra Virgin przyprawiana TRUFLAMI
Jak mówią GRECY powtarzając po Homerze Oliwa jest to płynne złoto, a drzewa oliwne są darem od bogów Olimpu
- minimalny termin przydatności do spożycia styczeń 2025
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3% przyprawiona Truflami
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
- należy przechowywać w chłodnym miejscu i po przelaniu do butelki w miejscu zacienionym,
- 100% oliwa kreteńska z Koroneiki.
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
CO TO JEST TRUFLA?
Trufla to owocnik grzyba, który rośnie pod ziemią, w pobliżu korzeni drzew, z którymi łączą je symbioza. Przypomina czarnego ziemniaka o szorstkiej skórze. Trufle słyną z tego, że są wysoko cenione za wyśmienity smak. Istnieją setki różnych rodzajów trufli i chociaż żaden z nich nie jest trujący, tylko kilka z nich jest uważanych przez ludzi za przysmaki.
DLACZEGO TRUFLE SĄ DROGIE ?
Trufle są drogie, ponieważ trudno je uprawiać, a na wolności trudno je znaleźć. Trufle są delikatne i rosną tylko w bardzo specyficznych warunkach, potrzebują lat, aby wydać jadalne owoce, a cały wysiłek, koszt i czas potrzebny na zebranie ich, sprawiają, że są one drogim składnikiem potraw
W JAKI SPOSÓB ZBIERA SIĘ TRUFLE ?
Najwyższej jakości trufle, które trafiają na rynek, są zbierane przy pomocy wyszkolonych psów truflowych, które potrafią rozpoznać dojrzałe trufle po zapachu, pozostawiając niedojrzałe trufle do dojrzewania w ziemi. Trufla zebrana przed osiągnięciem dojrzałości nigdy nie dojrzeje odpowiednio do użytku kulinarnego..
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Goldgrelia jest wiodącą firmą w produkcji oliwy z oliwek Extra Virgin i produktów kreteńskich pod jednolitą, rozpoznawalną marką GRELIA
„GR” dla Grecji i „ELIA” – drzewo oliwne w języku greckim.
Goldgrelia jest wiodącą firmą w produkcji oliwy z oliwek Extra Virgin i produktów kreteńskich.
Jest to firma rodzinna z długoletnim doświadczeniem, która z dumą dba o drzewa oliwne, tak jak było to robione od pokoleń.
W Greli wykorzystywane są najnowocześniejsze technologie i profesjonaliści do monitorowania uprawy owoców oliwek w okresie wiosenno-letnim. Oczywiście zawsze zwraca się szczególną uwagę na to, jak są zbierane owoce oliwek i czy proces tłoczenia oliwy na zimno przebiega prawidłowo.
Nasze produkty posiadają certyfikat laboratoryjny, są czyste, najwyższej jakości i zdobyły kilka międzynarodowych nagród dla oliwy z oliwek.
Kupuj tylko czyste, certyfikowane i kontrolowane przez laboratorium oliwy z oliwek Extra Virgin, EVOO to najlepsza jadalna oliwa z oliwek.