Granulat sojowy + okara sojowa vege zestaw
Produkty sojowe to świetna alternatywa mięsa. Z myślą o weganach i wegetarianach, a także o osobach, które unikają nabiału stworzyliśmy zestaw produktów sojowych z których można przygotować różnego rodzaju dania wytrawne, jak i na słodko. Taki Duo pakiet na pewno wzbudzi zainteresowanie mięsożerców, którzy lubią poznawać nowe smaki i być może zamiennik mięsa sprawi, że sojowe wyroby zagoszczą na talerzach znacznie dłużej.
Zestaw sojowy Green Essence to:
- Granulat sojowy 250 g
- Okara sojowa 250 g wytłoczyny sojowe białko roślinne dla wegan
Do czego służy granulat sojowy?
Granulat sojowy produkowany jest z ziaren soi, które są cennym źródłem białka roślinnego, łatwo przyswajalnego. Posiada neutralny smak i doskonale przejmuje aromat przypraw i marynat. Granulat sojowy nadaje się do warzywnych gulaszy i potrawek. Z dodatkiem przyprawy np. gyros lub curry można stworzyć pyszne burgery, wrapy i tortille. Granulat sojowy to świetny zamiennik mięsa mielonego! Dodatek różnego rodzaju przypraw i marynat sprawi, że nadasz jemu niepowtarzalnego smaku i aromatu, który do złudzenia przypomni smak mięsa.
Sposób przygotowania
Granulat sojowy należy zalać gorącą/wrzącą wodą na około 10-15 minut, zostawić pod przykryciem. Granulat potroi swoją ilość. Po czasie odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Granulat sojowy można przyprawić w trakcie moczenia lub po odsączeniu. 100 g granulatu sojowego na 200 ml wody. Podczas moczenia granulat sojowy zwiększa swoją objętość około 3-krotnie, czyli ze 100 g suchego granulatu sojowego otrzymujemy około 300 g produktu.
250 g suchego granulatu sojowego = 750 g gotowego produktu!
(od lewej granulat sojowy, od prawej okara sojowa)
Czym jest okara sojowa i co można z niej zrobić?
Okara to produkt uboczny powstający podczas obróbki termicznej ziarna soi. Smak okary jest neutralny, a jej tekstura nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju dań wytrawnych i słodkich. Okarę można poddawać procesom mrożenia. Okarę można wykorzystać w daniach wytrawnych i słodkich. Doskonała do kotletów sojowych, smarowideł do pieczywa, pasztetów, farszów i innych wegańskich i wegetariańskich dań.
Przed przystąpieniem do obróbki okary należy ją uprzednio namoczyć. Okarę należy zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, okara zwiększy swoją objętość aż 3 krotnie! Większe kawałki rozdrobnić widelcem.
Proporcje: 100 g suchej okary + 90/100 ml wody = około 330/350 g mokrej okary
Składniki granulat sojowy: mąka sojowa odtłuszczona, bez GMO
Wartości odżywcze w 100 g: Wartość energetyczna: 1407 kJ / 332 kcal Tłuszcz: 1,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g Węglowodany: 27,0 g - w tym cukry: 8,6 g Błonnik: 8,8 g Białko: 49,0 g Sól: 0,01 g
---------------------------------------------------------------------
Składniki: 100% okara sojowa, woda
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 397 kcal Tłuszcz: 4,22 g Węglowodany: 50,1 g Błonnik: 21,2 g Białko: 39,20 g
Informacje dodatkowe: Produkty należy przechowywać w suchym i nienasłonecznionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Produkty niemodyfikowane genetycznie, bez GMO.
Masa netto: 2 opakowania po 250 g
Dlaczego warto kupować sklepie Zielona Esencja?
Bo mamy ponad 10 lat doświadczenia!
✅ Nasze ZDROWE produkty są wysokiej jakości - dzięki temu, że sami konfekcjonujemy zdrową żywność marki GREEN ESSENCE mamy większą kontrolę nad jej jakością i miejscem pochodzenia.
✅ Dbamy o czyste składy - w naszych produktach nie znajdziecie GMO, sztucznych barwników, polepszaczy czy niezdrowych konserwantów.
✅ Krótkie składy to to, co lubimy najbardziej - i nasi klienci też!
✅ Jakość towarów sprawdzamy na bieżąco, dzięki temu mamykontrolę nad świeżościąi walorami produktów.
✅ Działamy zgodnie z duchemLESS WASTE- co znaczy, że rezygnujemy z folii bąbelkowej i plastiku na rzeczpapieru pochodzącego z makulatury.
✅ Stosujemywygodne mocne doypacki - są bezpiecznei dopuszcza się je do bezpośredniego kontaktu z żywnością -są mocne i szczelne- długo zachowują świeżość i aromat.
To dla nas ważne, by dbać o środowisko i naszą planetę.
ALERGENY
Produkt może zawierać alergeny tj.gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. Niektóre produkty naturalnie nie zawierają glutenu, jednak proces pakowania, mimo starań i zachowania wszelkich środków ostrożności nie może wykluczyć występowania niektórych alergenów.