GRANO mieszanka uniwersalna bezglutenowa
na gofry, naleśniki, pierogi , pizza, ciastka kruche
masa netto 1kg
kraj pochodzenia Polska
producent Grano Młyn Niedźwiady
Na opakowaniu przepis na gofry, nalesniki
składniki : Mąka ryżowa, skrobia tapiokowa, skrobia ziemniaczana, mąka gryczana biała, skrobia kukurydziana, mielona łuska babki płesznik, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym.
Wartości odzywcze w 100g
wartość energetyczna 1484kJ/ 349kcal
tłuszcz 0,9g
węglowodany 80g
błonnik 0,6g
białko 4,8g
sól 0,02g
PRZEPISY Z BLOGA GRANO
Bezglutenowe pączki i faworki
Pączki:
Składniki:
- 300g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 jaja
- 60g cukru
- 260g mąki uniwersalnej GRANO
- 2 łyżeczki spirytusu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jaja, serek i spirytus. Wymieszać łyżką do jednolitej konsystencji. Z masy formować kuleczki nawilżonymi w oleju dłońmi. Kuleczki wrzucać na rozgrzany w wysokim garnku olej (1/2 wysokości garnka), smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem.
Z podanej porcji można uzyskać około 24 pączków.
Faworki:
Składniki:
- 500g mieszanki uniwersalnej GRANO
- 300g kwaśnej śmietany 18%
- 8 żółtek
- 20g masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć na blat dobrze posypany mąką uniwersalną i rozwałkować na grubość ok. 2mm. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski grubości ok. 3- 4cm i długości ok. 9- 10cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w dużym garnku) z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.