Smakowity kwiat granatu doda witalności
Egzotyczny owoc z mnóstwem jadalnych czerwonych pestek znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Równie wartościowy jest kwiat granatu, z którego można przyrządzić apetyczny napar. Znany już od czasów biblijnych, wykorzystywany był w medycynie tradycyjnej regionów, gdzie naturalnie występują drzewa granatu – a więc Bliskiego Wschodu, Azji Zachodniej, Półwyspu Indyjskiego.
Coraz więcej jego zastosowań i właściwości odkrywa współczesna nauka. Kwiat granatu ma układające się promieniście, intensywnie czerwone (przypominające barwą maki) płatki oraz grube dno wypełnione licznymi pręcikami.
Co zawiera kwiat granatu?
Granat ma ogromną wartość odżywczą i korzyści zdrowotne, a suszone kwiaty granatu są bardziej pożywne w porównaniu do świeżych kwiatów z powodu utraty zawartości wody. Ilość związków chemicznych w płatkach i dnie kwiatowym różni się od owocu. Kwiat granatu warto wypróbować, gdyż:
- jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, zaliczanych do najsilniejszych w przyrodzie
- wspomaga serce i układ krążenia
- pomaga opóźniać procesy starzenia, widocznie w skórze i odczuwalne w całym ciele
- wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała
- poprawia witalność organizmu i pozytywnie oddziałuje na nastrój
Granat kwiat pokruszony fix jako napar i dodatek do herbat, ale nie tylko!
Suszone, pokruszone płatki kwiatu granatu są doskonałym dodatkiem do herbat, jak i surowcem na jednoskładnikowy napar. Pięknie czerwone płatki dają cierpki i orzeźwiający napój, który doskonale można dosłodzić miodem. Warto pić herbatkę z fixu kwiatów granatu zawsze wtedy, kiedy czujemy spadek energii, ale nie chcemy sięgać po stymulanty, jak i po prostu na co dzień.
Napar można pić o każdej porze dnia. Pokruszony kwiat może również stać się ciekawym dodatkiem do kreatywnych deserów, domowego kisielu, napojów z kawałkami owoców – takich jak lemoniada, poncz, rozwodnione sokami owocowymi wino. Stanie się także idealnym zwieńczeniem dla różnego rodzaju ciast, babek czy babeczek.
Jak przygotować napar z pokruszonych kwiatów granatu?
1-2 łyżeczki pokruszonego kwiatu granatu należy zalać szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody i odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, można także wzbogacić napój różnymi naturalnymi dodatkami, jak też dodać susz z kwiatów granatu np. do białej lub zielonej herbaty. Do kombinacji granatu i herbaty sprawdzą się suszone owoce np. jabłko suszone kostka. Takie połączenie sprawi, że zarówno zimą jak i latem sięgniesz po całkowicie naturalną mieszankę.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: 1-2 łyżeczki surowca zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykryć i odstawić na kilka minut do naciągnięcia.
- Skład towaru: 100% kwiat granatu.
- ean: 5902605208162
- Sposób użycia: napar
- Część rośliny: kwiat
- Opis towaru: Suszony kwiat granatu jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Pięknie czerwone płatki dają cierpki i orzeźwiający napój, który można dosłodzić miodem lub dodać do niego inne zioła tj miętę, tymianek, rumianek, ulubioną herbatę liściastą czy trawę cytrynową. Jest świetnym dodatkiem do herbat, jak i surowcem na jednoskładnikowy napar. Może również stać się ciekawym dodatkiem do kreatywnych deserów.
*Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten,seler, gorczycę,nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
** UWAGA - kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.