Granat
ekstrakt ze skórki
Producent: Yango
Forma: kapsułki
Pojemność: 90 kapsułek
Skład: ekstrakt ze skórki granatu właściwego (Punica granatum) standaryzowany na zawartość min. 40% kwasu elagowego
Zalecany sposób użycia: 1 kapsułka raz dziennie.
Granatowiec właściwy (łac. Punica granatum) pochodzi z Azji Środkowej. Jego owoce są duże, okrągłe, a w środku mają 1200–1300 nasion otoczonych galaretowymi osnówkami. Wyciąg ze skórki granatu zawiera w sobie kwas elagowy, będący związkiem organicznym z grupy kwasów fenolowych.
Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą – jako garbniki pirogalolowe. Kwas elagowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, porównywalne z witaminą E lub nawet wyższe, a jego aktywność przeciwutleniająca wzrasta wraz ze stopniem hydrolizy.
Bogatym źródłem kwasu elagowego są owoce granatu. Różne części owoców zawierają odmienne ilości tego związku. Ekstrakt ze skórki stymuluje produkcję kolagenu w skórze, a wodny wyciąg działa wzmacniająco, regenerująco i nawilżająco. Antyoksydacyjne właściwości kwasu elagowego chronią skórę przed wolnymi rodnikami oraz promieniowaniem UV, co znacznie spowalnia procesy starzenia.
Ekstrakt ze skórki granatu standaryzowany jest na zawartość min. 40% kwasu elagowego.