Goździki mielone - nie kojarz ich tylko z grzańcem!
Goździki mielone są przede wszystkim znane jako doraźna pomoc w przypadku bólu zęba lub głowy. Ponadto ich smak i zapach jest niezwykle charakterystyczny, dzięki czemu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Roślina ta przywędrowała do Europy za sprawą kupców arabskich, którzy przywieźli ją do Wenecji. Następnie zdobyła popularność na całym Starym Kontynencie.
Roślina wykorzystywana jest obecnie nie tylko jako dodatek do grzanego wina czy piwa, ale również w sztuce kulinarnej i zielarstwie. W przeszłości zaś przypisywano jej właściwości przeciwbólowe, a żute goździki miały łagodzić ból głowy czy zębów. Stosowane były również jako naturalny sposób na nieświeży oddech.
Jak goździki mielone odnajdują się w kuchni?
Zastosowanie mielonych goździków jest nieco inne, niż podstawowej odmiany tego produktu. W tym przypadku warto ich przede wszystkim używać do pasztecików czy pasztetów. Są świetnym składnikiem różnych farszów albo potraw rybnych. Wielbiciele spaghetti powinni wiedzieć, że ta przyprawa znakomicie komponuje się z makaronem.
Trzeba też dodać, że mielone goździki stanowią znakomity dodatek do pizzy. Jest to także przyprawa stanowiąca nieodzowny składnik bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek.
Jak używać mielonych goździków, aby uzyskać najlepszy efekt?
Warto wiedzieć, że sproszkowane goździki relatywnie szybko tracą smak i należy je stosunkowo szybko zużyć. Ponadto, podobnie jak inne przyprawy, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu).
Goździki mielone mogą być tak przechowywane przez pół roku. Warto o tym pamiętać, aby produkty nie straciły swoich wyjątkowych właściwości. Dzięki temu możliwe będzie korzystanie z ich wyjątkowego smaku i aromatu
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Są świetnym składnikiem różnych farszów albo potraw rybnych. Wielbiciele spaghetti powinni wiedzieć, że ta przyprawa znakomicie komponuje się z makaronem. Trzeba też dodać, że mielone goździki stanowią znakomity dodatek do pizzy.
- Składniki: 100% goździki mielone.
- ean: 5902605207929
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do ciast i wypieków, do ryżu i makaronów, do dań jednogarnkowych, do napojów i grzańców, do herbaty
- Smak: korzenny, ostry
- Kształt: mielone
- - w tym cukry: 2.40
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5.40
- Białko: 6,0 g
- Błonnik: 34 g
- Sód: 0.60
- Tłuszcz: 20 g
- Wartość energetyczna kcal: 323 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1352 kJ
- Węglowodany: 61.20
- Opis towaru: Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, pochodzącego z Azji. Charakteryzują się bardzo silnym aromatem. Pasują do słodkich i wytrawnych dań. Swoim wyjątkowym rozgrzewająco-orzeźwiającym smakiem wzbogacą kompoty, grzane wino czy poncze. Mielone goździki warto użyć do pasztecików, farszów, potraw rybnych, a nawet spaghetti.
*Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten,seler, gorczycę,nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
** UWAGA - kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.