GOŹDZIKI MIELONE - 200g
Goździki, jedna z najstarszych przypraw korzennych, to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, niewielkiego wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych (Moluki). Jaskraworóżowe pączki zbiera się ręcznie tuż przed kwitnieniem i suszy na słońcu przez co stają się ciemnobrązowe. Suszone pączki mają intensywnie korzenny zapach oraz korzenny, ostry i palący smak.
Zastosowanie w kuchni. Najczęściej stosowane są do deserów, mięs – zwłaszcza szynki, bulionów, zup warzywnych, niektórych sosów i gulaszy, a także do wielu potraw egzotycznych. Ponadto goździków używa się do marynowania dziczyzny i wieprzowiny. Ich dodatek jest konieczny do wszelkich słodko-kwaśnych marynat. Bardzo skutecznie podnoszą smak kompotów z jabłek, gruszek i śliwek. Stanowią pożądany dodatek do ponczów, grzanego piwa i wina oraz soków owocowych.
Mielone goździki dodaje się do deserów, szarlotek, pierników, a także farszów i pasztetów mięsnych. W postaci sproszkowanej są łagodniejsze.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Suszone pączki mają intensywnie korzenny zapach oraz korzenny, ostry i palący smak. Najczęściej stosowane są do deserów, mięs - zwłaszcza szynki, bulionów, zup warzywnych, niektórych sosów i gulaszy, a także do wielu potraw egzotycznych. Stanowią pożądany dodatek do ponczów, grzanego piwa i wina oraz soków owocowych.
Skład: Goździki mielone
Kraj pochodzenia: Komory, Indonezja, Madagaskar Cena: 11,60