Drożdże gorzelnicze Black Mamba 105g
AKTYWNE DROŻDŻE GORZELNICZE BLACK MAMBA TURBO, NOWEJ GENERACJI
BLACK MAMBA jest to odpowiednio dobrana mieszanka drożdży, pożywek, witamin i innych mikroelementów do przeprowadzenia poprawnej fermentacji. Opakowanie wystarcza na przeprowadzenie fermentacji 25-30L zacieru.
Bez uwadniania, bez przygotowywania matki drożdżowej! Drożdże dodajemy bezpośrednio do zacieru w temperaturze około 28-30*C, nie wymagają wcześniejszego przygotowania.
Mieszanka, która dzięki zastosowaniu drożdży gorzelniczych wysokotemperaturowych, wytwarza bardzo mało niepożądanych i ubocznych produktów fermentacji.
PRZYGOTOWANIE NASTAWU
Rozpuścić bardzo dokładnie cukier (ilość i temperatura, patrz poniżej)
7kg w 21 litrach, temperatura początkowa 28-30*C, czas fermentacji 4-5 dni, wytworzony alkohol do 17%,
7kg w 21 litrach, temperatura początkowa 30-30*C, czas fermentacji 3-4 dni, wytworzony alkohol do 17%,
8kg w 22 litrach, temperatura początkowa 28-30*C, czas fermentacji 6-7 dni, wytworzony alkohol do 19%,
Duże nastawy: 7kg w 24 litrach, temperatura początkowa 24-26*C x wielokrotność, wytworzony alkohol do 16%.
Przed zadaniem drożdży bardzo mocno wymieszaj nastaw przez około 2-3 minuty, to umożliwi dobre natlenienie nastawu, a także prawidłowe namnożenie drożdży. Wsyp mieszankę bezpośrednio do nastawu i dalej delikatnie mieszaj przez 2 minuty. Przykryj, ale nie używaj szczelnych zamknięć, rurek fermentacyjnych itp. Fermentacja przebiega burzliwie. Uwaga! poniżej 24 stopni fermentacja znacząco zwalnia.
Masa netto: 105g