Gospodarstwo pszczelarskie z Mazowsza
Miód rzepakowy kremowany 1100g
Naturalny Kremowany
Miód Rzepakowy Słoik 1100g
Miód rzepakowego to jasny, delikatny miód o kremowej konsystencji, która nie zmienia się z biegiem czasu. Jest jednym z pierwszych miodów. Pszczoły zaczynają produkcje miodu wiosną na przełomie kwietnia i maja. Zbiory przypadają na koniec maja/ początek czerwca. Miód rzepakowy jest w naszym kraju jednym z najbardziej dostępnych ale też jednym z najbardziej lubianych i najchętniej kupowanym. Jako miód wczesnowiosenny jest niezastąpiony do łagodzenia objawów alergii na pyłki rzepaku - wprowadzony do diety i stosowany regularnie przez cały rok pozwala łatwiej znieść kolejne okresy kwitnienia.
MIÓD | NATURALNY | KREMOWANY
Naturalny Kremowany Miód Rzepakowy 1100g
Miód rzepakowy jest bardzo często wykorzystywany w kosmetyce ponieważ wygładza skórę, leczy trądzik i wykazuje delikatne działanie przeciwłupieżowe, odżywia ciało, twarz i włosy. Miód w postaci maseczek czy jako dodatek do domowych balsamów i smarowideł nawilży skórę, rozjaśni i doda jej blasku.
Charakterystyczna Naszego Miodu:
- gramatura: 400 g miodu;
- sezon zbioru: 2022.
Wartość dla 100g Produktu:
- wartość energetyczna: 300 kcal;
- węglowodany: nie mniej niż 70g;
- białko: 0,3g;
Będzie to także świetny sposób na uzupełnienie energii po wysiłku fizycznym lub intelektualnym.
Miód rzepakowy właściwości prozdrowotne:
- polecany przy schorzeniach układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego (dla wzmocnienia), miażdżycy (zapobiegawczo),
- obniża ciśnienie tętnicze krwi i cholesterol,
- pomocny w chorobach wątroby, trzustki, nerek, pęcherza i cewki moczowej,
- wspomaga przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych,
- polecany w stanach zmęczenia, osłabienia i przy dużym wysiłku fizycznym z racji na dużą zawartość glukozy i innych łatwo przyswajalnych cukrów prostych,
- przyspiesza gojenie ran,
- pobudza układ odpornościowy.
Miód rzepakowy właściwości odżywcze i moc witamin:
Miód rzepakowy wykazuje szereg właściwości o działaniu prozdrowotnym. Posiada masę cennych składników mineralnych, witamin i substancji aktywnych.
- Flawonoidy
- kumaryna
- cholina
- olejki eteryczne
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina K
- bor
- żelazo
- potas
- magnez
Miód Rzepakowy kremowany do czego używać ?
Miód kremowany ma konsystencję kremową dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa i wafli ryżowych. Dzięki wysokiej zawartości glukozy, będzie też doskonałym składnikiem napoju izotonicznego. Receptura jest prosta: woda, miód rzepakowy, sok z cytryny i szczypta soli. Idealnie też pasuje do napojów w czasie choroby: letnia woda( max 40 stopni ), miód rzepakowy, sok z cytryny, imbir obrany i pokrojony na mniejsze kawałki, cynamon. Miód rzepakowy wspomaga przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych dlatego taki napój szybko stawia na nogi. Codziennie rano od razu po przebudzeniu warto wypić szklankę wody z cytryną i łyżką miodu. Miód można dodawać także do potraw o temperaturze mniejszej niż 40 stopni Celsjusza (żeby zachować właściwości prozdrowotne).
Jaki jest miód rzepakowy ?
Miód rzepakowy jest koloru jasno żółtego wpadającego w biały. Ma konsystencje krupca, czyli formę stałą.
Po czym poznać prawdziwy miód ?
Każdy prawdziwy miód poznasz po jego głębi smaku i aromatu. W pierwszej fazie smakowania jest słodki a po chwili uwalnia aromaty stanowiące bazę pyłkową danego gatunku miodu.
Naturalną cechą prawdziwego miodu jest to że zacznie on krystalizować. To bardzo rozpoznawalny proces, który daje nam 100-procentową gwarancję co do prawdziwości miodu.
Jak przechowywać miód?
Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce. Przy wysokich temperaturach pomieszczenia można go trzymać w lodówce. Niskie temperatury nie wpływają na właściwości miodu. Dla miodu jedynie wysokie temperatury są niebezpieczne.
Naturalny miód pszczeli
Gospodarstwo pszczelarskie nr. idnt: 056828325
A.J. Tudela Obręb 13 09-214 Mochowo