Gorczyca biała pochodzi z Europy Południowej. Większości jest nam znana ze względu na to, że jest najpopularniejszym składnikiem musztard. Gorczyce dzielimy na dwa rodzaje. Gorczyca biała i gorczyca czarna. Biała jest dużo bardziej łagodniejsza w smaku niż czarna. Wykorzystuje się ją w kuchni jako środek leczniczy.
Najważniejszymi substancjami leczniczymi występującymi w nasionach gorczycy są: olejki lotne, tłuszcze, glikozydy, białka, sole mineralne. Co ciekawe, głównym makroskładnikiem występującym w gorczycy jest tłuszcz, zwłaszcza są to kwasy tłuszczowe: erukowy, oleinowy, linolenowy.
Gorczyca biała – zalety tego produktu są liczne i warto się z nimi dokładnie zapoznać. Do najważniejszych działań leczniczych nasion gorczycy białej możemy zaliczyć działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, lekko przeczyszczające, łagodzące zaparcia, pobudzające trawienie, moczopędne i przeciwzapalne.
Zastosowanie gorczycy białej ma miejsce najczęściej w takich przypadkach i kierunkach, jak:
- Nieżyt żołądka i jelit,
- Niestrawność,
- Zaparcia,
- Wzdęcia,
- Oczyszczanie jamy ustnej i gardła,
- Gastronomia (musztarda, środek konserwujący, marynaty),
- Bóle reumatyczne (olejek gorczycowy).
Działanie :
- Delikatnie przeczyszczające,
- Pobudzające trawienie,
- Moczopędne
- Przeciwzapalne.
Gorczycę białą można dodać do konserwowania marynat czy też do przygotowania przepysznej musztardy domowej oraz sosów. Gorczyca jest również dobrym składnikiem do mieszanek przypraw.
Skład:
- Gorczyca biała ziarno 100 %
inne: Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy i soi
Dawkowanie :
Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego gorczycę białą powinno się przyjmować w postaci odwaru – 1 łyżka nasion gorczycy na szklankę wody. Produkty wypełnione gorczycą białą do zastosowań zewnętrznych należy użytkować przez 3-4 godziny.
Gorczyca biała na zatoki
Zewnętrznie gorczycę białą można wykorzystywać też do leczenia zatok. Wypełnione nią woreczki należy najpierw podgrzać, a później przyłożyć do policzków i czoła. Czynność należy powtarzać do kilku razy dziennie. Dzięki temu nagromadzony w zatokach śluz zacznie spływać i łatwiej go będzie usunąć.
Gorczyca biała na bóle reumatyczne
Biała gorczyca z uwagi na przeciwzapalne działanie znalazła zastosowanie w leczeniu bólów reumatycznych i stawowych. W tym przypadku przykłada się ją zewnętrznie zapakowaną w płócienne woreczki. Jeśli bóle dotyczą dłoni lub stóp, to można je umieścić całe w nasionach, np. wsypanych do miski, z kolei w razie bólu kręgosłupa można położyć się na nasionach gorczycy rozsypanych choćby na kocu.
Należy ostrożnie stosować przez kobiety w ciąży. Nie należy spożywać w zbyt dużych dawkach.
Waga 1 kg