Gorczyca biała nasiona
Sinapis alba
Producent: Nanga
Forma: nasiona całe
Kraj pochodzenia: Rosja
Pojemność: 1000g
Skład: Nasiona gorczycy białej 100%
Zalecany sposób użycia: Jako przyprawa, w ilości według uznania.
Zdrowie: Trawienie
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży
Gorczyca biała (Sinapis alba) – roślina zielna o pierzastych liściach i licznych, żółtych kwiatach zebranych na szczycie łodygi. Spotykana jest głównie w uprawie w Europie i Azji. Jej nasiona stanowią cenny surowiec zielarski oraz przyprawę popularną w kuchni polskiej i nie tylko. W ich skład wchodzą tłuszcze, śluzy, glikozyd – synalbina, białka, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Nasiona gorczycy wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego, wspomagają naturalną odporność w walce z bakteriami, wspierają organizm w prawidłowej odpowiedzi przeciwzapalnej oraz działają wykrztuśnie. W starożytnym Rzymie przyrządzano z nich miłosne napary ze względu na ich pozytywny wpływ na ukrwienie miejsc intymnych. Gorczyca charakteryzuje się ostrym, piekącym smakiem z lekko słodkawą nutą. Jest królową wśród przypraw. To niezastąpiony składnik musztard, sosów i marynat. Świetnie pasuje do zup i dań warzywnych. Stanowi idealny dodatek do jaj, mięs i serów. Warto dodawać ją do potraw tłustych, aby wspomóc ich trawienie. W celach zdrowotnych można przygotować z nasion samodzielny napar.
Gorczyca biała:
- Stanowi przyprawę o piekącym, lekko słodkawym smaku.
- Jest ważnym składnikiem musztard, sosów i marynat. Świetnie podkreśla smak zup, jaj, mięs i serów.
- Wspiera pracę układu pokarmowego – korzystnie wpływa na trawienie ciężkostrawnych, tłustych posiłków.
- Wspomaga naturalną odporność.