POJEMNOŚĆ
210ml
MATERIAŁ
Szkło
Gong Dao Bei / Cha Hai Szklany 210 ml – artykuł pierwszej potrzeby przy parzeniu herbaty w stylu chińskim. Szklany dzbanuszek do serwowania naparu. Dzióbek jest świetnie wyprofilowany, dzięki czemu kapanie i spływanie po ściance są jedynie minimalne.
Chahai (茶海, dosłownie „morze herbaty”) to naczynie spełniające kilka ważnych funkcji podczas parzenia herbaty w chińskim stylu gongfu cha:
- wyrównuje moc naparu (aby do czarek wszystkich gości trafiła herbata o takiej samej mocy)
- służy obserwacji koloru naparu
- dzięki zwężającym się ku górze ściankom dobrze „chwyta” zapach herbaty, pozwala lepiej go ocenić.
- zapewnia świetną precyzję strumienia naparu!
Chahai może być też użyty jako naczynie do parzenia herbaty, szczególnie zielonych herbat chińskich jak Tai Ping Hou Kui i Long Jing, lub żółtych, jak Junshan Yin Zhen. Szkło zapewnia delikatnym herbatom odpowiednią temperaturę parzenia i pozwala nam podziwiać taniec listków.
Prezentowany tutaj Chahai wykonany jest z hartowanego młotkowanego szkła.
Jeśli chcesz pokazać swój pełny potencjał herbaty, jest to wspaniały Gong Dao Bei (filiżanka fairness). Wykonany z grubego, wysokiej jakości szkła, ten Gong Dao Bei ma solidne, luksusowe wrażenie i czyste nalewanie bez kapania! Młotkowane szkło pięknie załamuje światło, co pozwala sprawdzić kolor likieru herbacianego, ma abstrakcyjną teksturę.
Ten Gong Dao Bei jest wysyłany w luksusowym wyściełanym pudełku.
Gong Dao Bei to po prostu dzbanek do serwowania herbaty, tak aby każdy otrzymał napar o jednakowej mocy (stąd nazwa filiżanka fairness). Gdybyś miał podawać bezpośrednio z dzbanka do herbaty lub gaiwan, pierwsza filiżanka miałaby słabszy napar niż ostatnia (chyba że warzysz w stylu Chaozhou, ale to inna rozmowa). Gong Dao Bei pozwala odcedzić herbatę z dzbanka lub gaiwan do tego dzbanka, aby wyrównać napar, aby każdy mógł spróbować tej samej herbaty.