Golden Dragon Organic (50g)
Golden Dragon Organic – żółta herbata z prowincji Yunnan. Gratka dla osób lubiących poznawać ciekawe smaki.
Herbata ta zachowała przede wszystkim swój yunnański charakter – słodowy smak, mocne body i posmak. Poza tym ma cechy smakowe zarówno yunnańskiej herbaty białej, czarnej, jak i energię surowej herbaty pu’er. Zdecydowanie coś nietypowego!
Herbata pochodzi z gór Wuliang i uprawiana jest na wysokości ok. 1500 metrów n.p.m. zgodnie z normami ekologicznymi.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Dongzhai
Odmiana krzewu: Yunnańska odmiana wielkolistna
Parzenie:
85-90℃
5g / 250ml wody
I Parzenie 1,5 - 2 minuty
II parzenie 2 - 3 minuty
III parzenie 5-6 minut
Cechy charakterystyczne:
- Kraj pochodzenia: Chiny;Yunnan
- region: Chiny;Yunnan
- smak: słodowy
- aromat: rustykalny
- parzenie - proporcje: 5g / 250ml wody
- parzenie - temperatura: 85-90℃
- parzenie - czas: I Parzenie 2 minuty; II 2,5-3 min; III 5-6 min
- parzenie - opis: Około 5 gramów liści zalewamy 250 ml, ostudzonej do 85 stopni C, wody. Herbatę możemy parzyć nawet dwu-, trzykrotnie dlatego pierwsze parzenie najlepiej trzymać nieco krócej, około 1,5 minuty. Kolejne parzenia tą samą temperaturą parzymy kolejno 2-3, i 5-6 minut w zależności od upodobań.
- parzenie - krotność: 3 parzenia;3 parzenia
- Waga (g): 50