Gojnik Herbata Górska to bogactwo składników mineralnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Dzięki zawartości żelaza picie naparu z Gojnika wspomaga układ krążenia, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w walce z niedokrwistością i zmęczeniem, a także w naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Posiada ona wiele korzystnych właściwości, takich jak: odtruwanie, leczenie anemii, działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, dezynfekujące, przeciwbakteryjne, pobudzające i moczopędne.
GOJNIK (Sideritis Scardica) to roślina występująca w wysokich partiach górskich powyżej 1000 m npm. W starożytności napar z tej rośliny podawano żołnierzom w celu regeneracji sił oraz szybkiego gojenia się ran. Po Gojnik od wieków sięga także medycyna ludowa. Herbatę Górską - Gojnik stosowano głównie przy przeziębieniu, grypie, w leczeni zapalenia oskrzeli, duszności, w przebiegu choroby nerek, dolegliwościach układu pokarmowego, infekcjach dróg moczowych oraz chorobach prostaty i reumatyzmie. Napar poprawia kondycję fizyczną i psychiczną. Gojnik może być stosowany w leczeniu Alzheimera. Według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz profesora Jensa Pahnke, podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera. Olejek Sideritis syriaca ma zdolności do poprawy wytrzymałości tkanki kostnej, zapobiega osteoporozie. W celu uzyskania tego efektu, ziele powinno być spożywane codziennie.
Właściwości i zastosowanie Gojnika:
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
-wzmacniająco na układ odpornościowy i ma pozytywny wpływ na samopoczucie
- jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, sód, magnez, miedź, kobalt, a także stanowi bogate źródło żelaza
- wspomaga układ krążenia i pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn
- działa pomocniczo w chorobach nerek, zaburzeniach czynności wątroby i chorobach układu oddechowego
- zawiera taniny, olejki eteryczne i jest naturalnym przeciwutleniaczem,
- uznawany jest także za skuteczny afrodyzjak i z tego powodu bywa też nazywany w niektórych regionach bułgarską viagrą
-Gojnik przede wszystkim ma bardzo korzystny wpływ na wydajność mentalną mózgu człowieka
-Gojnik stosowany regularnie usuwa złogi białkowe z mózgu, które to są główną przyczyną demencji starczej i choroby Alzheimera.
-reguluje temperaturę ciała oraz normuje ciśnienie krwi
-Gojnik pomocny jest w walce ze zmęczeniem i niedokrwistością.
GOJNIK SUSZONY Sposób przygotowania:
1-2 łyżeczki suszu zalać wrzątkiem i podgotować przez chwilę na bardzo wolnym ogniu, podczas gotowania można dodać odrobinę cynamonu lub imbiru lub listek melisy czy też mięty, dla urozmaicenia smaku. Wywar z gojnika można spożywać za równo na ciepło jak i na zimno.