Gojnik macedoński, Herbata górska, Malotira
(Sideritis syriaca)
Krzew z rodziny Lamiaceae, ten gatunek gojnika jest endemiczny dla Półwyspu Bałkańskiego. Występuje na suchych, wapiennych zboczach gór i pastwiskach na wysokości około 1500 m. n. p. m. Ma biało owłosione liście, kwiaty są drobne, jasnożółte, kwitnie w drugim roku.
Jest mrozoodporny przy odpowiednim traktowaniu, rośnie już od kilku lat w ogrodzie u naszych znajomych w Biotopie Lechnica - niedaleko Trzech Koron, temperatura spada tam do -29C!!!
Suszone kwiaty i liście z łodygami są bardzo często w Turcji i na Krecie zaparzane i pijane jako herbata o przyjemnym i łagodnym smaku. Surowiec powinien być pozyskiwany na początku kwitnienia rośliny i suszony w zacienionym, przewiewnym miejscu w temp. nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Po wysuszeniu roślin nie należy rozdrabniać i wystawiać na działanie promieni słonecznych.
W medycynie tradycyjnej jest używany przede wszystkim w leczeniu przeziębienia i grypy, jak również zapalenia zatok, oskrzeli, astmie, kaszlu, problemach trawiennych, zapaleniu dróg moczowych i reumatyzmie.
Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, rozkurczowe, uspokajające, przeciwlękowe, przeciwzapalne, przeciwkaszlowe, przeciw wrzodowe, moczopędne, wzmacnia odporność.