Gofrownica - przepis na domowe słodkości
Przepadasz za goframi? To ulubiona przekąska Twoich dzieci? Możesz ją przygotowywać we własnym domu, a potrzebujesz do tego solidnej gofrownicy. wybierz to urządzenie i ciesz się smakiem świeżo upieczonych gofrów. Mogą one stanowić znakomite śniadanie, kolację czy po prostu przekąskę dla Ciebie i Twoich dzieci. Dodaj do swoich gofrów bitą śmietanę, owoce czy przeróżne posypki, a być może przygotujesz zdecydowanie smaczniejsze niż te, które kupujesz poza domem. Do sukcesu potrzebujesz odpowiedniego ciasta i oczywiście gofrownicy.
Specyfikacja:
- powłoka non-stick i płyty antyadhezyjne powlekane galwanicznie
- obudowa cool-Touch i uchwyt
- idealne dopasowanie zapewnia doskonałe pieczenie
- wskaźnik światła
- kontrola termostatyczna
- 220-240V~50/60Hz, 750W
Jeśli już kupisz gofrownicę, podpowiadamy jak przyrządzić przysmak dla rodziny i przyjaciół...
- 2 szklanki mąki (32 dag)
- 2 szklanki mleka (1/2 litra)
- 1/3 szklanki oleju (ok. 85 ml)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej gofrownicę.
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę przesyp do miski. Dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj na jednolite ciasto.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Porcje ciasta nakładaj na foremki gofrownicy. Piecz 3-4 minuty, aż gofry nabiorą złotego koloru.
- Podawaj z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub cukrem pudrem lub ze wszystkim razem :)
Smacznego :-)