GLUKOZA KRYSTALICZNA 1kg
Charakterystyka: glukoza krystaliczna (dextroza) to idealny zamiennik tradycyjnego, białego cukru. Glukoza krystaliczna to produkt w postaci drobnokrystalicznego białego proszku, otrzymywany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi ziemniaczanej. Odznacza się wysoką czystością mikrobiologiczną. Jest to cukier najłatwiej przyswajalny przez człowieka. Naturalne źródło słodkości - substytut tradycyjnego cukru (sacharozy), od której jest mniej słodka. Podstawowy związek energetyczny dla większości organizmów.
Zastosowanie: glukoza jest cukrem gronowym z grupy cukrów prostych. Idealnie nadaje się do fermentacji przy produkcji piwa, wina i nastawców cukrowych. Zastosowanie glukozy do fermentacji piwa znacznie poprawia smak i jakość piwa domowego. Jako cukier prosty znalazła wysokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i chemicznym. Stosowana jest do słodzenia pokarmów i płynów. W przemyśle spożywczym glukozę stosuje się jako środek sprzyjający percepcji słodyczy i uwypuklającego smak produktów. Glukoza jest niezastąpiona przy wyrobie destylatów owocowych. Produkt nadaje się do spożycia dla wszystkich grup konsumentów. W przemyśle chemicznym stanowi podstawowy surowiec do produkcji sorbitolu, środka słodzącego dla diabetyków oraz w produkcji kwasu cytrynowego. Używana jest do produkcji wyrobów cukierniczych, pieczywa cukierniczego, środków dietetycznych, deserów, lodów, soków, odżywek, przetworów owocowych. Jest znakomitym zamiennikiem sacharozy w produkcji gum do żucia i gum balonowych. W produkcji wyrobów piekarskich glukoza krystaliczna używana jest jako naturalny czynnik wywołujący brązowienie i przedłużający trwałość produktów. Stanowi wyśmienite źródło pożywienia dla drożdży oraz działa jako czynnik wypełniający i strukturotwórczy. Glukoza stosowana jest jako środek regulujący słodycz napojów wytwarzanych z udziałem koncentratów soków oraz w produkcji napojów sproszkowanych i gazowanych. W przemyśle mięsnym jest składnikiem zalew do szynek.
Masa jednej sztuki = 1kg
Kraj pochodzenia: Polska