Glukoamylaza 4 g
Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN
Jest to enzym scukrzający, tzn. rozkłada skrobię do glukozy z ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu itp. Drożdże w trakcie procesu fermentacji nie są w stanie przerobić skrobi na alkohol, jedynie glukozę. Enzym jest niezbędny do przygotowania zacieru.
Cechy produktu:
- Gramatura 4 g
- Na 3,5 kg śruty
- Najlepsze efekty wraz z alfa-amylazą (405120) i Turbo WHISKEY (403160)
- Do gorzelnictwa i piwowarstwa
Sposób użycia:
- W naczyniu podgrzać wodę do temperatury 85-95°C, dodać śrutę wybranego zboża w proporcji: 1 kg śruty na 3-4 L wody.
- Dokładnie wymieszać, a po 15-30 minutach dodać alfa-amylazę w ilości 0,9 g na 1 kg śruty, w celu upłynnienia skrobi.
- Utrzymywać temperaturę mieszaniny na poziomie 95°C w ciągu 1 godziny, stale mieszając. Roztwór powinien mieć pH 4,0-4,5.
- Po tym czasie zostawić zacier do wystudzenia, by osiągnął temperaturę 60°C i dodać glukoamylazę w ilości 1,1 g na 1 kg śruty, w celu dalszego rozłożenia skrobi na cukry proste.
- Utrzymywać temperaturę mieszaniny przez 1,5 godziny. Poziom scukrzenia powinien wynosić około 15°Blg.
- Roztwór należy wystudzić do 30°C. Następnie dodać saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, np. Turbo WHISKEY (403160), a następnie tak przygotowany zacier poddaj fermentacji przez okres 3-7 dni, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu drożdży.
- W przypadku wydzielania znacznej ilości piany poleca się dodać Odpieniacz (405140) - zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Składniki: glukoamylaza
Masa netto: 4 g