Zapraszamy do zakupu cukru trzinowego w czystej nieprzetworzonej postaci.Nie jest on skrystalizowany tylko uformowany z syropu trzinowego-melasy w formę zwaną dawniej i dziś-"głowy".
Cukier trzcinowy – nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. W nierafinowanej formie stanowi ważny składnik kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskiej, znany pod angielską nazwą jaggery.
Produkcję cukru jako artykułu spożywczego rozpoczęto po raz pierwszy w Indiach ok. 3000 p.n.e. W sanskrycie cukier nazywał się siakkar lub sarkar (piasek, żwir)
Cukier biały, który kupujemy najczęściej, pozyskiwany jest z buraków cukrowych i poddaje się go rafinacji. Cukier trzcinowy jest bogatszy w minerały niż cukier biały, dlatego uważa się, że jest zdrowszy. Melasa nadaje cukrowi charakterystyczny smak i zapach, który świetnie komponuje się z kawą, czekoladą, cynamonem, czy wanilią.
Zastosowanie cukru trzcinowego, dotyczy nie tylko kuchni, ale także medycyny ludowej i ziołolecznictwa. W Starożytności cukier ten stosowano, jako lek antybakteryjny, przeciwbólowy, kojący i wykrztuśny. Stosowano go także do łagodzenia bólu głowy. Cukier trzcinowy używano w leczeniu ran, astmy i i oparzeń. Dostawali go także chorzy na przeziębienie z wysoką temperaturą. Przypisywano mu także działanie przeciwzapalne.
Waga: dokladna: 475g.