Sałatka z wodorostów morskich wakame
CHUKA
Wakame (Undaria pinnatifida) to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości sześciu metrów. Algi te mają kolor oliwkowy, występują w kształcie cienkich, skręconych pasm.
Wakame charakteryzują się lekko słodkim smakiem. Dużą popularnością cieszą się w Japonii, gdzie stosowane są jako dodatek do sałatek, zup lub przystawek.
Składniki sałatki: wodorosty morskie, algi morskie, nasiona sezamu, sos sojowy, ocet ryżowy, papryka chili, ekstrakt z krokoszu barwierskiego.
Krokosz barwierski ma wiele różnorodnych właściwości zdrowotnych. Obniża poziom glukozy, działając przeciwcukrzycowo. Wpływa również na zmniejszenie poziomu cholesterolu, wykazując działanie przeciwmiażdżycowe. Dzięki dużej zawartości witaminy E, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalnia proces starzenia skóry oraz zwalcza skutki działania promieni słonecznych.
Waga: 150 g x 10 = 1,5kg
Kraj producenta: Białoruś
Algi morskie, zdrowe, dietetyczne, wegańskie pyszności
Algi na Dalekim Wschodzie znane są od wieków.
Już w starożytnych Chinach i Japonii ludzie byli świadomi użyteczności alg morskich dla zdrowia. Najnowsze badania, tylko to potwierdzają. Algi, cenione są przede wszystkim za wysoką zawartością jodu, spożycie 30 g całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod.
W innych rejonach świata zainteresowano się algami stosunkowo niedawno.
Błyskawicznie zrobiły furorę – głównie w kosmetyce, ale także w farmacji i dietetyce. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne mają algi.
Algi zielone, czerwone, brunatne – kolor morskich wodorostów (alg) zależy od głębokości, na jakiej rosną, i ilości docierającego do nich światła słonecznego. To zaś, plus temperatura wody i rodzaj wybrzeża decydują o różnorodności i ilości zawartych w algach składników odżywczych. A jest w nich niemal wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm.
Z uwagi na bogactwo łatwo przyswajalnych minerałów warto włączyć algi do swojej diety.
Algi stanowią źródło wielu składników odżywczych, w formie najłatwiej przyswajalnej przez nasz organizm.
Smaczne i wartościowe, bogate w rzadkie, mikroelementy,takie jak jod,selen, wnoszące nowy, ciekawy smak do naszych potraw.
Doskonałe jako dodatek do sałatek, zup, mięs, sushi czy wielu innych dań.
Glony wakame pomocne w odchudzaniu
Glony wakame dzięki małej kaloryczności (45 kcal w 100 g) oraz niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów są pomocne w odchudzaniu oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Nie bez znaczenia jest zawartość fukoksantyny: brązowego barwnika, który hamuje akumulację tłuszczu w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Algi podbijają świat - ich wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne zdobywają im szerokie rzesze zwolenników
Przede wszystkim bogactwo łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów (m.in. sód, wapń, potas, chlor, siarka, fosfor, jod, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel), witaminy (C, z grupy B, w tym kwas foliowy, E, beta-karoten) i wysokiej jakości białko.
W zielonych wodorostach jest kwas alfa-linolenowy, a w czerwonych – kwas eikozapentaenowy, którego głównym źródłem w naszej diecie są ryby morskie. Algi to także bogactwo błonnika i protein.
Dlatego z pozoru niepozorne wodorosty stały się hitem kosmetycznym i dietetycznym, są też coraz bardziej doceniane w lecznictwie.
Najnowsze badania, tylko to potwierdzają. Algi, cenione są przede wszystkim za wysoką zawartością jodu, spożycie 30 g całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod.
• Wysoka zawartość jodu hamuje rozwój stwardnienia naczyń.
• Jod normalizuje aktywności gruczołu tarczycy, od którego w znacznym stopniu zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego.
• Regularne spożywanie alg działa antymiażdżycowo i pomaga zmniejszyć wskaźnik protrombinowy (wskaźnik krzepliwości krwi) o więcej niż 10%, ze względu na obecność witamin z grupy B i C.
• Algi uwalniają organizm z radionuklidów, soli metali ciężkich, toksyn i nadmiaru cholesterolu.
• Badania naukowe wskazują, iż regularne spożywanie alg zapobiega nowotworom, ponieważ zwierają one substancję czynną o nazwie polisacharyd, który ma stymulujący wpływ na układ odpornościowy.
• Systematyczne jedzenie alg poprawia przemianę materii, poprawia koloryt skóry oraz wzmacnia cebulki włosów.
• Algi są stosowane do zapobiegania i leczenia wola endemicznego
Algi: bogate źródło minerałów
Algi, zależnie od rodzaju, zawierają o wiele więcej składników mineralnych niż rośliny lądowe.
Duże stężenie naturalnego jodu pomaga w stymulacji gruczołu tarczycowego, a więc energia tych produktów jest zużyta zanim odłożą się w postaci tłuszczu.
Jednocześnie minerały działają jak elektrolity, łamiąc wiązania chemiczne, które sklejają komórki tłuszczu, pomagając uwolnić się uwięzionym odpadkom.