Uniwersalne szczypce marki Global to praktyczne narzędzie kuchenne, służące do gotowania, serwowania potraw i przenoszenia produktów, których nie należy dotykać. Jedna z końcówek jest dziurkowana, co ułatwia odprowadzanie płynu z takich potraw, jak szparagi, szpinak czy pieczarki. Dzięki ramionom ze stali nierdzewnej szczypce doskonale się nadają do przewracania mięsa lub tofu na patelni i na grillu.
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 56-58 HRC
Długość ramion – 23cm
Noże Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Noże GLOBAL uznawane obecnie przez wielu szefów kuchni na całym świecie za produkty wzorcowe, rozwijane są już od niemal trzech dekad. Gdy zadebiutowały w 1985 roku były pierwszymi na świecie nożami wytworzonym w całości z jednego kawałka stali. Płynne przejście miedzy ostrzem, a rękojeścią, szybko stało się ich znakiem rozpoznawczym.
Ostrza wytwarzane są z opatentowanego stopu Cromova 18 - poddane są skomplikowanemu procesowi hartowania, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie twardość na poziomie HRC 56-58 St. Proces produkcji w całości odbywa się w jednej fabryce w Japonii (zarówno, wytwarzanie, ostrzenie jak i pakowanie). Dzięki niebywałej twardości noże długo zachowują swoje właściwości tnące, a cienkie klingi nie powodują miażdzenia włókien ciętych potraw.
Finalne ostrzenie odbywa się ręcznie, każdy nóż z pośród 50 obecnie oferowanych modeli jest wyważany, tak by idealnie leżał w dłoni i pozwalał na precyzyjne i szybkie operowanie. Wykonanie z jednego kawałka metalu, pozwala na utrzymanie noża w 100% czystości i higieniczności.
Oto lista tylko niektórych nagród, jakie zdobyły noże Global na całym świecie:
1990 - Japanese Good Design by MITI
1991 - Selected for International Design Year Book
1992 - Selected as Best Cooks, Knife in Benelux
1995 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK
1996 - Selected as Sharpest Knife by A LA CARTE Magazine in Germany
2001 - GS-29 Design PLUS Award in Fraukfurt Messe
2003 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK
2006 - GLOBAL knives were selected as one of Japanese Modern 100 Awards, so-called J-Mark by The Japaneseque Modern Committee.
2011 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK