Naczynia gliniane marki Gliniany Zdrój to najbardziej naturalne naczynia do przechowywania wody. Oczyszczają ją z chorobotwórczych mikroorganizmów, toksyn, metali ciężkich a nawet mikrocząsteczek plastiku. Normalizują pH wody, co pozytywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Naczynia gliniane marki Gliniany Zdrój jako jedne z niewielu obniżają również potencjał ORP - redoks wody aż o około 200 mV, dzięki czemu woda w nich przechowywana nabiera silnych właściwości antyoksydacyjnych podobnie jak najlepsze wody uzdrowiskowe oraz te z miejsc słynących z uzdrowień, jak sanktuarium Lourdes we Francji.
Gliniane dzbany przez stulecia wykorzystywano do przechowywania wody, mleka i wina. W ostatnich latach zaczęto je zastępować bardzo szkodliwym plastikiem, zapominając o zbawiennym wpływie gliny na przechowywaną w naczyniu wodę oraz inne płyny.
W odróżnieniu od naczyń z tworzyw sztucznych, naczynia gliniane są całkowicie bezpieczne dla gospodarki hormonalnej organizmu. Ponadto nadają wodzie lepszy smak i przedłużają świeżość przechowywanych w nich produktów i płynów. Natomiast migrujące do wody mikrocząsteczki gliny łagodzą stany zapalne i nieżyty przewodu pokarmowego.
Naczynia gliniane doskonale nadają się do przechowywania wody latem. Woda przechowywana w ten sposób zostaje schłodzona i doskonale nadaje się do picia w upalne dni. Woda schłodzona w naczyniu glinianym nie podrażnia gardła.
Dzbanek Średni:
Pojemność 4 litry – wysokość 29 cm.
W zestawie dzbanek, przykrywka i podstawka.
Sposób użycia i konserwacja:
Nieszkliwione naczynia gliniane należy przed pierwszym użyciem wypłukać ciepłą wodą z dodatkiem łyżki soli kłodawskiej. Procedurę taką należy powtarzać co kilka dni. Warto też, o ile to możliwe, suszyć naczynia, eksponując je na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Najlepiej spożywać wodę (lub inne płyny) po min. 8 godzinach od momentu wlania ich do naczynia.
Nie wolno do mycia naczyń glinianych marki Gliniany Zdrój stosować żadnych detergentów!
Zmiana barwy i powstawanie osadów na wewnętrznych ściankach naczyń są procesami naturalnymi.
Tak zwane „pocenie się” naczyń glinianych wypełnionych wodą lub innym płynem jest całkowicie naturalne i pożądane, i świadczy o zachodzących w naczyniu procesach filtracyjnych. Dlatego też nieimpregnowane naczynia gliniane należy po napełnieniu wodą postawić na dołączonych impregnowanych podstawkach lub talerzykach.