Gliniana misa na owoce - patera mała
Gliniana misa ręcznie robiona z gliny pozyskiwanej na Podlasiu, wytwarzana w Czarnej Wsi Kościelnej w rodzinnej firmie z wieloletnimi tradycjami garncarskimi.
Naczynia gliniane doskonale nadają się do przechowywania produktów spożywczych i wody latem. Woda przechowywana w ten sposób zostaje schłodzona i doskonale nadaje się do picia w upalne dni. Woda schłodzona w naczyniu glinianym nie podrażnia gardła.
W odróżnieniu od naczyń z tworzyw sztucznych, naczynia gliniane są całkowicie bezpieczne dla gospodarki hormonalnej organizmu.
Gliniane wyroby z naturalnego surowca są świetnymi niwelatorami wszelkiego rodzaju drobnoustrojów i chemicznych związków a także świetnie wychwytuję mikropastik występujący w wodzie
Sposób użycia: naczynia gliniane należy przed pierwszym użyciem wypłukać ciepłą wodą z dodatkiem łyżki soli kłodawskiej. Procedurę taką należy powtarzać co kilka dni. Warto też, o ile to możliwe, suszyć naczynia, eksponując je na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Zapraszamy do zakupów!