glicynia chinska
(Wisteria chinensis)
Wisteria bywa również nazywana glicynią, a nazwa ta pochodzi od greckiego słowa glykós, czyli słodki. Co ciekawe, w Polsce niekiedy nazywa się ją też słodlinem. Te nazwy o jednoznacznych konotacjach odnoszą się nie tylko do jej zniewalającego zapachu, ale też do wyglądu. Kwiaty wisterii mają przepiękne pastelowe kolory, zebrane są w puszyste kiście, w których zawiązują się strączkowe owoce. Równie piękne są jej pierzaste liście, które jesienią przybierają kolor złota. Co ciekawe, wisteria jest kwiatem, do którego tłumnie zlatują się pszczoły. Z jej pyłku kwiatowego może powstać miód, jednak raczej nigdy nie jest jego głównym składnikiem, a jedynie dodatkiem.
Wisteria powinna być regularnie podlewana, nieco obficiej w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie. Pamiętaj jednak, by nie zalać jej korzeni. Gleba musi być stale wilgotna, ale nie mokra. Jeśli chcesz nawozić glicynie, musisz zachować ostrożność. Na wiosnę najlepiej rozłożyć na podłożu obornik, a w czasie kwitnienia sięgnąć po wieloskładnikowy nawóz mineralny.
Sadzonki w doniczce 9x9cm
Kupując w naszej szkółce rośliny wodne, byliny lub krzewy liściaste w marcu/kwietniu miej świadomość, że będą one odbiegały wyglądem i wielkością od prezentowanych, na łodygach krzewów liściastych dopiero rozwijają się liście a spora część bylin,traw i roślin wodnych pozbawiona jest części nadziemnej.