GLICERYNA ROŚLINNA - SPOŻYWCZA
DESTYLOWANA GAT. I
~2,52 KG
CZYSTOŚĆ = 99,81%
Numer CAS: 56-81-5
Numer WE: 200-289-5
Opakowanie 2 L (waga ok. 2,52KG) w cenie 49,90 PLN brutto plus koszty wysyłki
Zastosowanie:
- przemysł spożywczy
- farmacja
- przemysł paszowy
- przemysł kosmetyczny
- przemysł skórzany
- środek zwilżający
- plastyfikator
Gliceryna jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje tri azotan glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).
Inne zastosowania:
Wykorzystywana jest do produkcji barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych.
Gliceryna znalazła zastosowanie jako dodatek do melasy przy paleniu shishy (fajki wodnej) oraz do słodzenia likierów[potrzebny przypis], a także jako składnik płynów do napełniania e-papierosów.
Właściwości:
W warunkach normalnych jest syropowatą cieczą, tłustą w dotyku, bezbarwną lub prawie bezbarwną, przezroczystą, bardzo higroskopijną. Z wodą miesza się bez ograniczeń. Jest silnie hydrofilowa – w skali mieszalności rozpuszczalników organicznych (1–31) stanowi wzorzec najwyższej hydrofilowości o wartości 1 (wzorcem najwyższej lipofilowości o wartości 31 jest wazelina).