GLICERYNA roślinna 99,5% uniwersalne zastosowanie 5 l
- wysokiej jakości,
- bezpieczna i ekologiczna,
- do uniwersalnego zastosowania.
GLICERYNA roślinna, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).
Właściwości:
- forma: ciecz,
- kolor: bezbarwna,
- zapach: bez zapachu,
- pH: około 5 (100 g/l H2O, 20ºC),
- temperatura topnienia: 18ºC,
- temperatura wrzenia: 290ºC,
- rozkład: >290ºC,
- temperatura samozapłonu: ok. 429ºC,
- temperatura zapłonu: 177ºC,
- granice wybuchowości: b.d.,
- ciśnienie pary: 0,01 mbar (200ºC),
- gęstość: 1,26 g/ml (200ºC),
- ciężar nasypowy: nie dotyczy,
- rozpuszczalność: w wodzie - rozpuszczalna, w rozpuszczalnikach organicznych: b.d.
GLICERYNA jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, gorącem i mrozem.
- skład: glicerol 997,20 g/l