GLICERYNA ROŚLINNA CZYSTA FARMACEUTYCZNA 99,5% 1 L (7572361857)



Nie było ofert kupna

Zakończona o 0:22 dnia 26.02.2019 r.

Kategoria: Odczynniki chemiczne
Lokalizacja: Warszawa


Zobacz aktualne oferty
aktualne przedmioty sprzedającego

Parametry

Stan
Nowy
Waga (z opakowaniem)
1320

oferta nr 7572361857


Opis

GLICERYNA roślinna 99,5% uniwersalne zastosowanie 1 l

  • wysokiej jakości,
  • bezpieczna i ekologiczna,
  • do uniwersalnego zastosowania.

GLICERYNA roślinna, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł. Także reakcja transestryfikacji (reakcja chemiczna prowadząca do otrzymania estrów przez reakcję chemiczną innych estrów z alkoholami (alkoholiza), kwasami (acydoliza) lub innymi estrami), wykorzystywana do produkcji biodiesla, dostarcza dużych jej ilości jako produktu ubocznego. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Właściwości:

  • forma: ciecz,
  • kolor: bezbarwna,
  • zapach: bez zapachu,
  • pH: około 5 (100 g/l H2O, 20ºC),
  • temperatura topnienia: 18ºC,
  • temperatura wrzenia: 290ºC,
  • rozkład: >290ºC,
  • temperatura samozapłonu: ok. 429ºC,
  • temperatura zapłonu: 177ºC,
  • granice wybuchowości: b.d.,
  • ciśnienie pary: 0,01 mbar (200ºC),
  • gęstość: 1,26 g/ml (200ºC),
  • ciężar nasypowy: nie dotyczy,
  • rozpuszczalność: w wodzie - rozpuszczalna, w rozpuszczalnikach organicznych: b.d.

GLICERYNA jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, gorącem i mrozem.

  • skład: glicerol 997,20 g/l

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.