Masło klarowane o bardzo wysokiej jakości.
Co to jest masło ghee?
Ghee to masło klarowane, którego receptura pochodzi z starożytnych Indii. Otrzymuje się je poprzez klarowanie najwyższej jakości, świeżego i nie solonego masła pochodzącego z mleka krowiego. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz.
Jest zdecydowanie zdrowsze od margaryny i olejów rafinowanych , przez co jest co raz bardziej doceniane w codziennej kuchni. Ghee ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż tradycyjne masło. Pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych, nie zawiera laktozy i kazeiny. Jest prawdziwym, czystym tłuszczem, dzięki temu mogą je spożywać osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych. W ajurwedycznej kuchni (hinduskiej) uważane za produkt odmładzający.
Dlaczego warto wprowadzić masło ghee do naszej codziennej diety
Masło ghee sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu.
Wolne od laktozy i kazeiny to świetna alternatywa dla osób z ich nietolerancją.
Nie przypala się!
Informacje o produkcie
- Masa netto: 240g
- Wartości odżywcze (w 100g): 900 kcal/ tłuszcz 100g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 60g)
- Skład: 100% tłuszcz mleczny
- Kraj pochodzenia: Polska