GEROVASSILIOU VIOGNER WHITE
OPIS WINA
Początek uprawy w winnicy odmiany Viognier pod nadzorem Uniwersytetu Arystotelesa w Thessalonikach sięga 1993 roku.
Po kontakcie winnego soku ze skórką winogron rozpoczyna się właściwa fermentacja w beczkach z francuskiego dębu.
Następnie wino dojrzewa nabierając łagodnego pełnego smaku.
Wino w intensywnym złotym kolorze i owocowym bukiecie brzoskwiń, oraz gruszek. W finishu wyczuwalny delikatny przydymiony aromat.
Doskonałe do spożycia jako świeże, ale też nadaje się do kilkuletniego przechowywania w piwnicy.
Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C do krabów, potraw z szparagów oraz krewetek. Rekomendowane do kuchni azjatyckiej.
PROTECTED GEOGRAPHICAL INDICATION EPANOMI
Pojemność: 750ml
Apelacja: PGI Eponami
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Rocznik: 2016
Szczep:Viognier
Wyróżnienia
- 2017: Viognier 2016 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- Viognier 2016 | Gold Medal at Berliner Wein Trophy, Germany
- Viognier 2016 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany
- Viognier 2016 | Gold Medal at Vinalies Internationales, France
- 2016: Viognier 2015 | Gold Medal at Korea Wine Challenge
- Viognier 2015 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Viognier 2014 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Viognier 2015 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- Viognier 2014 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- 2015: Viognier 2014 | 90 points, Year’s Best at Wine & Spirits Magazine, USA
- Viognier 2013 | Gold Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Viognier 2014 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Viognier 2014 | Silver Medal at Sommelier Wine Awards, UK
- Viognier 2013 | Silver Medal at Texsom International Wine Awards, Texas
- Viognier 2014 | Silver Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition
- 2014: Viognier 2012 | 93 points, Year’s Best at Wine & Spirits, USA
- Viognier 2013 | Gold Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Viognier 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine Competition
- Oraz 41 innych nagród i odznaczeń w latach 2001-2013
WINNICA GEROVASSILIOU
HISTORIA WINNICY KTIMA GEROVASSILIOU ZWIĄZANA JEST Z OSOBĄ JEJ ZAŁOŻYCIELA – VANGELISA GEROVASSILIOU, URODZONEGO W EPANOMI, KTÓRY PO SKOŃCZENIU STUDIÓW ROLNICZYCH NA UNIWERSYTECIE ARYSTOTELESA KONTYNUOWAŁ SPECJALIZACJĘ W ENOLOGII NA UNIWERSYTECIE W BORDEAUX PRACUJĄC POD KIERUNKIEM SŁYNNEGO PROFESORA EMILE PEYNAUD.
W latach 1976 – 1999 Vangelis Gerovassiliou pracuje jako enolog w Domaine Porto Carras, gdzie powstają najbardziej renomowane wina greckie tego okresu. Tam właśnie zostaje odtworzona jego staraniem i poddana winifikacji zapomniana i bliska wyginięciu grecka odmiana winorośli Malagousia. W roku 1981 na terenie rodzinnego gospodarstwa w Epanomi (25 km na południowy wschód od Thessaonik) Vangelis zakłada skromną 2,5 hektarową winnicę.
Pierwsze wina Ktima Gerovassiliou powstają w roku 1986. Od tej pory następuje dynamiczny rozrost winnicy, która obecnie obejmuje 56 ha. W roku 2001 Vangelis Gerovassiliou zakłada wspólnie z innym enologiem Vassilisem Tsaktsarlisem słynną obecnie winnicę Biblia Chora w Kokkinochori w regione Kavala. Parę lat temu ci sami wspólnicy i przyjaciele założyli też wraz z innym greckim przedsiębiorcą Takisem Soldatosem niewielką winnicę Eskapades Winery w Stellenbosch w Republice Południowej Afryki.
Ktima Gerovassiliou od 4 lat jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.
30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.
Galeria zdjęć - kliknij, aby powiększyć