GEROVASSILIOU SYRAH
OPIS WINA
Wino produkowane z owoców pochodzących z najstarszych odmian w winnicy. Maceracja winogron jest przeciągana i razem z fermentacją alkoholową trwa około 20 dni, dzięki czemu wino jest bogatsze oraz bardziej złożone. Potem następuje fermentacja malolaktyczna oraz starzenie wina w beczkach z dębu francuskiego w podziemnych piwnicach. Wino posiada ciemną, głęboką barwę. Aromat przepełniony jest nutami dojrzałych jeżyn, jagód oraz ciemnych wiśni, w tle wanilia oraz goździki. Usta bogate, krągłe, bujne. Finisz długi, zdecydowany, pikantny, z wyraźnymi akcentami beczkowymi. Wino daje bardzo dużo przyjemności już dzisiaj, ale może leżakować jeszcze około 20 lat.
Temperatura podawania 16-18⁰C.
PROTECTED GEOGRAPHICAL INDICATION EPANOMI
Pojemność: 750ml
Alkohol: 14%
Apelacja: PGI Eponami
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Rocznik: 2011
Szczep:Syrah
Wyróżnienia
- 2017: Syrah 2013 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- Syrah 2013 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany
- Syrah 2013 | Silver Medal at Vinalies Internationales, France
- 2016: Syrah 2013 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Syrah 2011 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Syrah 2011 | Silver Medal at Syrah du Monde, France
- Syrah 2011 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany
- Syrah 2011 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- Syrah 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- 2015: Syrah 2011 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Syrah 2011 | Gold Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition
- 2013: Syrah 2009 | 89 points at Wine & Spirits , Year’s Best, Best Buy
- Syrah 2011 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Syrah 2011 | Gold Medal at 13th International Wine Competition of Thessaloniki
- Oraz 41 innych nagród i odznaczeń w latach 2002-2012
WINNICA GEROVASSILIOU
HISTORIA WINNICY KTIMA GEROVASSILIOU ZWIĄZANA JEST Z OSOBĄ JEJ ZAŁOŻYCIELA – VANGELISA GEROVASSILIOU, URODZONEGO W EPANOMI, KTÓRY PO SKOŃCZENIU STUDIÓW ROLNICZYCH NA UNIWERSYTECIE ARYSTOTELESA KONTYNUOWAŁ SPECJALIZACJĘ W ENOLOGII NA UNIWERSYTECIE W BORDEAUX PRACUJĄC POD KIERUNKIEM SŁYNNEGO PROFESORA EMILE PEYNAUD.
W latach 1976 – 1999 Vangelis Gerovassiliou pracuje jako enolog w Domaine Porto Carras, gdzie powstają najbardziej renomowane wina greckie tego okresu. Tam właśnie zostaje odtworzona jego staraniem i poddana winifikacji zapomniana i bliska wyginięciu grecka odmiana winorośli Malagousia. W roku 1981 na terenie rodzinnego gospodarstwa w Epanomi (25 km na południowy wschód od Thessaonik) Vangelis zakłada skromną 2,5 hektarową winnicę.
Pierwsze wina Ktima Gerovassiliou powstają w roku 1986. Od tej pory następuje dynamiczny rozrost winnicy, która obecnie obejmuje 56 ha. W roku 2001 Vangelis Gerovassiliou zakłada wspólnie z innym enologiem Vassilisem Tsaktsarlisem słynną obecnie winnicę Biblia Chora w Kokkinochori w regione Kavala. Parę lat temu ci sami wspólnicy i przyjaciele założyli też wraz z innym greckim przedsiębiorcą Takisem Soldatosem niewielką winnicę Eskapades Winery w Stellenbosch w Republice Południowej Afryki.
Ktima Gerovassiliou od 4 lat jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.
30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.
Galeria zdjęć - kliknij, aby powiększyć