GEROVASSILIOU SAUVIGNON BLANC FUME
OPIS WINA
Charakterystyka: Wino produkowane wyłącznie z odmiany Sauvignon Blanc. Po kontakcie ze skórkami jest fermentowane w beczkach z dębu francuskiego, a następnie leżakuje na drożdżach przez kilka miesięcy. Dzięki czemu nabiera niezwykłej złożoności i charakteru. Barwa jasno-żółta ze złotymi refleksami. Nos owocowy z nutami ziołowymi oraz beczkowymi. W bukiecie dominujące nuty ananasa i melona, w tle świeża trawa oraz wanilia. Usta świeże, z wyraźnie zarysowaną kwasowością, o dobrej strukturze i długim finiszu. W posmaku wyczuwalne nuty dębowe. Wino dobrze podkreśli smak skorupiaków, ryb przygotowywanych z masłem i cytryną, drobiu oraz wieprzowiny. Złoty medal Mundus Vini Wine Awards. Złoty medal Thessaloniki International Wine Competition.
Temperatura podawania 10-12
Wyróżnienia
- Złoty medal Mundus Vini Wine Awards: Złoty medal Thessaloniki International Wine Competition.
Apelacja: PGI Epanomi
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Szczep: Sauvignon Blanc
WINNICA GEROVASSILIOU
HISTORIA WINNICY KTIMA GEROVASSILIOU ZWIĄZANA JEST Z OSOBĄ JEJ ZAŁOŻYCIELA – VANGELISA GEROVASSILIOU, URODZONEGO W EPANOMI, KTÓRY PO SKOŃCZENIU STUDIÓW ROLNICZYCH NA UNIWERSYTECIE ARYSTOTELESA KONTYNUOWAŁ SPECJALIZACJĘ W ENOLOGII NA UNIWERSYTECIE W BORDEAUX PRACUJĄC POD KIERUNKIEM SŁYNNEGO PROFESORA EMILE PEYNAUD.
W latach 1976 – 1999 Vangelis Gerovassiliou pracuje jako enolog w Domaine Porto Carras, gdzie powstają najbardziej renomowane wina greckie tego okresu. Tam właśnie zostaje odtworzona jego staraniem i poddana winifikacji zapomniana i bliska wyginięciu grecka odmiana winorośli Malagousia. W roku 1981 na terenie rodzinnego gospodarstwa w Epanomi (25 km na południowy wschód od Thessaonik) Vangelis zakłada skromną 2,5 hektarową winnicę.
Pierwsze wina Ktima Gerovassiliou powstają w roku 1986. Od tej pory następuje dynamiczny rozrost winnicy, która obecnie obejmuje 56 ha. W roku 2001 Vangelis Gerovassiliou zakłada wspólnie z innym enologiem Vassilisem Tsaktsarlisem słynną obecnie winnicę Biblia Chora w Kokkinochori w regione Kavala. Parę lat temu ci sami wspólnicy i przyjaciele założyli też wraz z innym greckim przedsiębiorcą Takisem Soldatosem niewielką winnicę Eskapades Winery w Stellenbosch w Republice Południowej Afryki. Ktima Gerovassiliou od 4 lat jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.
30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.
Obecnie z etykietą Nico Lazaridi produkowanych jest prawie 850 tys. butelek rocznie z czego 30% trafia na eksport m.in. do Australii, Belgii, Bułgarii, Niemiec, USA, Kanady, Holandii, Singapuru, Polski, Ukrainy i na Cypr.