GEROVASSILIOU RED BLEND
OPIS WINA
Wino wytworzone z odmian Syrah, Merlot i Limnio w warunkach fermentacji klasycznej dla win czerwonych, dojrzewające we francuskich dębowych beczkach.
Głęboka rubinowa barwa, skoncentrowane i eleganckie z wyraźnym bukietem ciemnych owoców (dojrzałych śliwek, czereśni i przypraw).
Na podniebieniu wyczuwalne delikatne taniny uwydatnione poprzez intensywny owocowy aromat, zharmonizowane i okrągłe. Długi lekko pikantny finisz.
Nadaje się do długoletniego przechowywania (10-15 lat). Podawać w temperaturze 16-18 °C.
Szczególne dobrze komponuje się z pieczoną wieprzowiną, drobiem, dziczyzną i intensywnie przyprawionym mięsem. Smakuje też z dojrzewającymi serami.
PROTECTED GEOGRAPHICAL INDICATION EPANOMI
Pojemność: 750ml
Apelacja: PGI Eponami
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Rocznik: 2010/2011
Szczep:Syrah/Merlot/Limnio
Wyróżnienia
- 2017: Red 2015 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- 2016: Red 2014 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Red 2013 | Silver Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany
- Red 2013 | Gold Medal at Berliner Wein Trophy, Germany
- 2015: Red 2012 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- 2014: Red 2010 | 90 points, Year’s Best at Wine & Spirits, USA
- Red 2011 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- 2013: Red 2011 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- 2012: Red 2008 | Silver Medal at Vinalies International, Paris
- 2011: Red 2007 | Gold Medal at International Wine Competition of Thessaloniki
- Oraz 56 innych nagród i wyróżnień w latach 1993-2010
WINNICA GEROVASSILIOU
HISTORIA WINNICY KTIMA GEROVASSILIOU ZWIĄZANA JEST Z OSOBĄ JEJ ZAŁOŻYCIELA – VANGELISA GEROVASSILIOU, URODZONEGO W EPANOMI, KTÓRY PO SKOŃCZENIU STUDIÓW ROLNICZYCH NA UNIWERSYTECIE ARYSTOTELESA KONTYNUOWAŁ SPECJALIZACJĘ W ENOLOGII NA UNIWERSYTECIE W BORDEAUX PRACUJĄC POD KIERUNKIEM SŁYNNEGO PROFESORA EMILE PEYNAUD.
W latach 1976 – 1999 Vangelis Gerovassiliou pracuje jako enolog w Domaine Porto Carras, gdzie powstają najbardziej renomowane wina greckie tego okresu. Tam właśnie zostaje odtworzona jego staraniem i poddana winifikacji zapomniana i bliska wyginięciu grecka odmiana winorośli Malagousia. W roku 1981 na terenie rodzinnego gospodarstwa w Epanomi (25 km na południowy wschód od Thessaonik) Vangelis zakłada skromną 2,5 hektarową winnicę.
Pierwsze wina Ktima Gerovassiliou powstają w roku 1986. Od tej pory następuje dynamiczny rozrost winnicy, która obecnie obejmuje 56 ha. W roku 2001 Vangelis Gerovassiliou zakłada wspólnie z innym enologiem Vassilisem Tsaktsarlisem słynną obecnie winnicę Biblia Chora w Kokkinochori w regione Kavala. Parę lat temu ci sami wspólnicy i przyjaciele założyli też wraz z innym greckim przedsiębiorcą Takisem Soldatosem niewielką winnicę Eskapades Winery w Stellenbosch w Republice Południowej Afryki.
Ktima Gerovassiliou od 4 lat jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.
30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.