GEROVASSILIOU CHARDONNAY BIAŁE WYTRAWNE
OPIS WINA
Wino wyprodukowane z doskonałego szczepu Chardonnay uprawianego w winnicy od 1983 roku.
Po kontakcie winnego moszczu ze skórkami winogron następuje fermentacja w beczkach z francuskiego dębu i dojrzewanie w ciągu paru miesięcy.
Żywa jasnożółta barwa z bogatym bukietem smakowym, miodowa tekstura i owoce cytrusowe na podniebieniu z nutą suszonych orzechów i wanilii.
Wino nadaje się do kilkuletniego przechowywania nabierając jeszcze bardziej dojrzałego i mocniejszego charakteru.
Najlepsze w temperaturze 10-12 C podawane do białych ryb, grillowanych owoców morza, ostryg, krabów oraz przystawek z kawiorem.
PROTECTED GEOGRAPHICAL INDICATION EPANOMI
Pojemność: 750ml
Apelacja: PGI Eponami
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Rocznik: 2016
Szczep:Chardonnay
Wyróżnienia
- 2017: Chardonnay 2015 | Silver Medal at Chardonnay du monde, France
- Chardonnay2016 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- Chardonnay 2015 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- 2016: Chardonnay 2015 | Bronze Medal at Korea Wine Challenge
- Chardonnay 2015 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Chardonnay 2015 | Silver Medal at Chardonnay du Monde, France
- Chardonnay 2015 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition
- 2015: Chardonnay 2013 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Chardonnay 2014 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK
- Chardonnay 2014 | Gold Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition
- 2014: Chardonnay 2012 | Gold Medal at Mundus Vini Great International Wine Award, Germany
- Chardonnay 2010 | 89 points, Very Good, Strong Recommendation at Ultimate Wine Challenge, USA
- Chardonnay 2013 | Gold Medal at Chardonnay du Monde, France
- Chardonnay 2012 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine Competition
- Oraz 58 innych nagród i wyróżnień w latach 1998-2013
WINNICA GEROVASSILIOU
HISTORIA WINNICY KTIMA GEROVASSILIOU ZWIĄZANA JEST Z OSOBĄ JEJ ZAŁOŻYCIELA – VANGELISA GEROVASSILIOU, URODZONEGO W EPANOMI, KTÓRY PO SKOŃCZENIU STUDIÓW ROLNICZYCH NA UNIWERSYTECIE ARYSTOTELESA KONTYNUOWAŁ SPECJALIZACJĘ W ENOLOGII NA UNIWERSYTECIE W BORDEAUX PRACUJĄC POD KIERUNKIEM SŁYNNEGO PROFESORA EMILE PEYNAUD.
W latach 1976 – 1999 Vangelis Gerovassiliou pracuje jako enolog w Domaine Porto Carras, gdzie powstają najbardziej renomowane wina greckie tego okresu. Tam właśnie zostaje odtworzona jego staraniem i poddana winifikacji zapomniana i bliska wyginięciu grecka odmiana winorośli Malagousia. W roku 1981 na terenie rodzinnego gospodarstwa w Epanomi (25 km na południowy wschód od Thessaonik) Vangelis zakłada skromną 2,5 hektarową winnicę.
Pierwsze wina Ktima Gerovassiliou powstają w roku 1986. Od tej pory następuje dynamiczny rozrost winnicy, która obecnie obejmuje 56 ha. W roku 2001 Vangelis Gerovassiliou zakłada wspólnie z innym enologiem Vassilisem Tsaktsarlisem słynną obecnie winnicę Biblia Chora w Kokkinochori w regione Kavala. Parę lat temu ci sami wspólnicy i przyjaciele założyli też wraz z innym greckim przedsiębiorcą Takisem Soldatosem niewielką winnicę Eskapades Winery w Stellenbosch w Republice Południowej Afryki.
Ktima Gerovassiliou od 4 lat jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.
30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.