Generator dymu, jest idealnym urządzeniem przeznaczonym do wędzenia na zimno oraz na ciepło/gorąco w każdym rodzaju wędzarni. Zastosowanie generatora dymu zapewnia doskonałą jakość i wydajność procesu wędzenia. Jego montaż i obsługa jest prosta stąd nie przysporzy trudności użytkownikom.
• Wykonanie ze stali nierdzewnej - materiał, z którego został wykonany generator zapewnia jego solidność, trwałość oraz odporność na korozję i różne warunki atmosferyczne.
• Przemyślana konstrukcja - pozwala na prosty montaż i demontaż. Zastosowanie innowacyjnej, rozkładanej, dwuczęściowej dyszy zapewnia dodatkowo łatwe czyszczenie urządzenia.
• Pojemna tuba - pozwala na umieszczenie w generatorze ok. 450 g zrębków wędzarniczych każdego rodzaju (zalecamy zrębki o stopniu rozdrobnienia 8-12 mm, co pozwala na uzyskanie najlepszego efektu zadymienia). Taka ilość zrębków pozwala na kilka godzin wędzenia, bez konieczności ich dosypywania.
• Pompka o mocy 4W i maksymalnej wydajności 2 x 4,5 L/min – pompka daje możliwość płynnej regulacji przepływu powietrza, co pozwala na precyzyjne ustawienie generowania dymu i jego gęstości, co pozwoli uniknąć przekwaszenia wyrobów.
• Łatwość montażu - generator można w prosty sposób samodzielnie zamontować do każdego rodzaju wędzarni. Czynność tę ułatwi dołączony w instrukcji szablon montażowy.
• Możliwość wędzenia na zimno – zastosowaniu generatora dymu umożliwia wędzenie na zimno stosowane zwłaszcza przy obróbce ryb, serów czy wędlin dojrzewających.
Porada – jaką metodę wędzenia wybrać?
Metody wędzenia:
• wędzenie na zimno
• wędzenie na ciepło/gorąco
• wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ [barbecue]).
Wędzenie na zimno: Odbywa się zazwyczaj w temp. do 25⁰C i trwa od kilku godzin do 14 dni. W zależności od potrzeb stosuje się odpowiednią gęstość dymu. Zazwyczaj prędkość jego przepływu powinna mieścić się w granicach 6-15 m/min. Ten sposób wędzenia stosuje się głównie do produktów, które mają być długo przechowywane lub dojrzewać, gdyż dym wnika w produkt głęboko i powoli go konserwuje. Wędzonki poddane tej metodzie obróbki schną równomiernie. Wędzenie na zimno daje również doskonały efekt przy dojrzewaniu długoterminowym.
Wędzenie na ciepło/gorąco: Jest to oddziaływanie na produkt dymem o temp. powyżej 25⁰C. Można tutaj mówić o dwóch przyjętych górnych granicach temperaturowych – wędzenie do ok. 45⁰C nazywamy wędzeniem na ciepło, a do 60⁰C wędzeniem na gorąco. W przypadku wędzenia na gorąco produkty możemy podpiec w samej wędzarni, podnosząc temperaturę w komorze wędzarniczej nawet do 80-90⁰C.
Wędzenie z podpiekaniem: W przypadku podpiekania można odłączyć generator dymu i oddziaływać na produkt tylko samą temperaturą.
Bez względu na to, jaki typ wędzenia wybierzesz, pamiętaj, że jest to proces końcowy, a podstawą jest odpowiednie przygotowanie wyrobów do wędzenia oraz bardzo dobre ich osuszenie przed wędzeniem (ewentualnie dosuszenie w wędzarni). To etap kluczowy, który pozytywnie wpływa na jakość wędzonek oraz zapobiega ich zakwaszeniu.
Uwaga:
Pamiętaj, aby dyszę generatora, przez którą doprowadzany jest dym do wędzarni, umieścić tak, by podłużny otwór znajdujący się w dyszy skierowany był w dół.
Rurki ustawić tak aby wycięcie pokrywało się z wypustką - wtedy mamy pewność, że rurki są włożone prawidłowo.
Po każdym wędzeniu wyczyść generator, aby był w pełni gotowy do następnego użycia. Jeśli generator nie będzie czyszczony, może to skutkować złym przepływem dymu wędzarniczego.
Zestaw zawiera:
- Wieczko z drewnianym uchwytem
- Cylinder generatora dymu ze stali nierdzewnej 304
- Pompka elektryczna o mocy 4 W
- Dwuczęściowa dysza generatora składająca się z rury dymnej oraz rury powietrznej
- Silikonowy wężyk Ø5/4 mm o długości 210 mm
- Trójnik do łączenia wężyków
- Silikonowy wężyk Ø5/4 mm o długości 820 mm
- Adapter do łączenia wężyków
- Silikonowy wężyk Ø8/5 mm o długości 100 mm
- Podkładka nierdzewna M8 – 4 szt.
- Śruba nierdzewna M8x40 – 2 szt.
- Nakrętka nierdzewna M8 – 2 szt.
UWAGA: Po każdym użyciu dysza generująca dym powinna zostać umyta detergentem usuwającym przypalenia.
Firma BROWIN jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie na rynku ma silną i ugruntowaną pozycję, którą systematycznie umacnia. Stawiamy na edukację, której idea zawarta jest w naszym haśle: …bo domowe jest lepsze!